Här bjuder naturen in till hemester

Hemmatrakterna har fullt med guldkorn i naturen att upptäcka. Inom några mils radie kan du ströva omkring i varierade naturreservat, cykla längs med slingriga landsvägar, ta dopp i en uppsjö av badplatser och äta picknick på små gläntor i skogar eller högt upp på utkiksplatser. Välkommen hem till områdena du kanske inte visste fanns, alldeles nära!

  • Publicerad 10:17, 24 jun 2019

En artikel ur Sommar E18

Åsar och vikar i Enköping

Enköping har runt 20 naturreservat som är till för att bevara de olika naturmiljöerna intakt. Det är ädellövskogar på öar och inlandet längs med Mälaren, områden längs med Enköpingsåsen, naturbetesmarker och gammal barrskog.

Hjälstaviken är det mest populära av dem alla och hit söker sig fågelskådare för det rika varierade fågellivet. Det finns även vackra utkiksplatser uppe på höjden som blickar ut över sjön och våtmarken.

Härjarö, Grönsö, Haga Ekbackar, Skattmansöådalen och Fageruddsåsen är några andra omtyckta, vackra miljöer att njuta av. På Vånsjöåsen kan du finna backsippor och fornlämningar som för tillbaka känslan till en svunnen tid.

För kartor över reservaten och vägbeskrivningar, sök på Naturreservat på kommunens hemsida så finner du även mer information om vad du får göra och ej.

Tips! Om du klickar in naturreservatet i mobilens gps, exempelvis google maps, kan det hända att du kommer rakt ut på en åkerväg med svårt att vända om, så se till att komma till en parkering om du inte vill få ett litet extra äventyr.

Stigar och leder i Håbo

Håbo kommun är också rik på vackra naturreservat.

Kalmarsnäslandets naturreservat har gott om fina stigar att följa och en omtyckt utkiksplats på klipporna där du ser ut över Mälaren ända bort till horisonten. Här är det många som grillar och har picknick.

Ett lättillgängligt område för friluftsliv är Granåsen med Kvarnkojan där det finns gott om möjligheter att slå sig ner för att äta och vila benen.

Ett annat är Viby Friluftsområde som ligger tre kilometer från Bålsta centrum och har en varierad skogsterräng för vandring, löpning och en mountainbikeslinga. Här finns också en 18-håls frisbeegolfbana och ett utegym.

Biskops-Arnö och Skokloster är riktiga pärlor för att vandra eller cykla sommartid.

Skoklosters slott har utställningar och arrangemang hela sommaren och mysigt kafé att äta lunch eller gofika på.

Upplandsleden tar dig från Bålsta till Skokloster för en vacker naturupplevelse i varierad miljö.

Biskops-Arnö finns den stora Biskopseken med en majestätisk omkrets om 725 centimeter.

För att hitta till de olika platserna på bästa vis kan du söka på Naturområden på kommunens hemsida. Där hittar du även ett gediget program med naturaktiviteter som händer i sommar i kommunen som du kan ladda ner.

Urskog och öar i Upplands-bro

I Upplands-Bro finns ett tiotal naturreservat varav de flesta är lättillgängliga att nå då de går att ta sig till på kort avstånd från tåg eller buss.

Visste du att här finns urskog, stora områden obebyggda marker med stigar som lämpar sig väl för friluftsliv och avkoppling, 13 mil stränder och ett 50-tal öar?

Du har bland annat Ådö-Lagnö på ön Lagnö som har ädellövskog och hällmarker med tall, gran, ek och lind.

Sammantaget bjuder platsen på ett rikt fågelliv och Broängarnas naturreservat är en av de platser i Stockholmsområdet med mest fågelliv.

Lillsjön-Örnässjöns naturreservat är populärt med friluftsbad och motionsslingor. I området runt Lillsjön hittar du även discgolfbana/frisbeegolfbana med 18 hål och i Örnäslunden växer olika sorters orkidéer inkluderat den sällsynta gentianan.

I Lilla Ullfjärdsviken kan du hitta istidsreliker, det vill säga sällsynta kräftdjur och alger som har levt kvar sedan den senaste nedisningen.

Söker du på Natur på kommunens hemsida ser du en tydligt markerad karta och vidare information om de olika naturreservaten.

Natur- upplevelser i grupp

Friluftsfrämjandet har aktiviteter hela året om i Enköping och Håbo. Du kan bl.a följa med på vandringar, kajakpaddling och cykelturer. Se friluftsframjandet.se, sök på Enköping för lokala arrangemang.

Naturskyddsföreningen arrangerar utbildande, upplevelsebaserade och rekreerande aktiviteter året runt. Du hittar lokala arrangemang på naturskyddsforeningense/om/kretsar.

Scoutkårer arrangerar hiker, läger och utbildningar för friluftsliv. Kolla in Enköping och Håbo Scoutkår och Tibble Sjöscoutkår under Hitta scoutkår på scout.se.

Helgens blåljus: När polis stoppar bilar ger det effekt

De brott som begåtts i Håbo i helgen har i huvudsak varit alkoholrelaterade och/eller bilrelaterade. Ett inbrott i en villa är undantaget denna helg.måndag 24/2 13:30

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt