Vi tog en promenad på Södermalms kanske lugnaste oas: Reimersholme. Foto: Sacharias Källdén

Här blandas pantrar och lokala influencers

Vi spenderade en timme i innerstans rofyllda paradis Reimersholme och fann en panter, en influencer – och en legend om öns egna maskot.

  • Publicerad 11:48, 16 apr 2019

Foto: Sacharias Källdén

13.05. Fyraårige Ivar och mamma Emma leker med såpbubblor i solen utanför förskolan.
– Jag är en panter! ropar Ivar glatt medan han försöker jaga fatt i bubblorna innan de försvinner.

Mamma Emma säger att hon trivs med att bo på ön.
– Det är som att bo på landet mitt i stan, en fantastisk lugn oas.

Reimersholme Foto: Sacharias Källdén

13.15. Den strida strömmen av paddlare från Örnsbergs Kanotsällskap som håller till på Reimersholme förhöjer sommarkänslan på ön.

Foto: Sacharias Källdén

13.20. Renate P. har bott på ön i tjugo år och gillar utvecklingen.

– Då var det bara äldre människor här som inte hälsade på varandra, i dag är det mer barnfamiljer och flera förskolor som gett ett helt annat folkliv. Det är trevligare, men känns fortfarande lugnt och tryggt, de flesta husen har inte ens några portkoder.

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

13.30. En promenad längs med öns strandkant bjuder på många platser med första parkett till den paradisiska utsikten.

Foto: Sacharias Källdén

13.45. Längs promenadstråket öster om bron finner vi holmens egen influencer: Pirkko Sori De La Paz. Hennes flitiga instagrammande har tidigare lett till en intervju i just vår tidning. På kontot @pikesori finns tusentals bilder från ön, där hon bott i 20 år.

– Jag vill visa hur vackert det är, men jag fotar inte bara det vackra utan gillar att hitta oväntade motiv. Just på den här platsen skulle jag kunna sitta resten av mitt liv, jag får fina närbilder på fåglar och båtar och känner ett lugn. Man får passa på den här tiden, när det blir varmare kommer massor av folk, det är Reimersholmes playa.

Foto: Sacharias Källdén

Foto: Erik Lam

13.50. Reimersholme Hotel har haft öppet i tio år.

– Under sommarhalvåret bor här främst turister, men resten av året är det säsongsarbetare som byggare och elektriker som tar in på hotellet, säger Katarina Johansson i receptionen.

Hon berättar också legenden om att åsnan som är avbildad på Karlsons Klister-tuben en gång levde på Reimersholme.

Företagets slogan ”Alla använder Karlsons Klister utom jag, ty jag är en åsna” blev först känd genom en reklamkupp på 1920-talet då en åsna försetts med stora skyltar med texten, och blev filmad när SF filmade vaktparaden på Norrbro. Åsnan kom sedan med i en journalfilm som visades på biograferna och användes i marknadsföringen av klistret i många årtionden. Under 50-talet bodde åsnan i en koloniträdgård nedanför Vindragarvägen på Reimers.

Foto: Sacharias Källdén

14.00. På Vindragarvägen spricker plötsligt kärleken upp genom asfalten <3

FAKTA: Reimersholme

Holmen omges i norr av Långholmskanalen och i söder av Liljeholmsviken. Ön är cirka 640 meter lång och 330 meter bred och har en omkrets på drygt 1,6 km och en yta på drygt 15 hektar.

Reimersholme hade sista december 2018, tillsammans med Långholmen, en befolkning på 2 531 personer.