Kristet område. I Norsborgs småhusområde röstade 39,4 procent på KD i valet. Foto: Arkivbild

Här blev KD största parti

KD i Botkyrka gör sitt bästa valresultat på minst tolv år. I småhusområdet i Norsborg blev de största parti. Missnöje med S och att det bor många äldre och kristna syrianer här kan ligga bakom framgångarna, tror boende.

  • Publicerad 09:11, 14 sep 2018

Det är en sömning förmiddag bland husen på Norrskogsvägen i Norsborg tre dagar efter valet. Det här är en del av Botkyrkas valdistrikt Norsborg småhusområde. Här blev Kristdemokraterna största parti med 39,4 procent av rösterna. Och i flera valdistrikt intill fördubblade de sitt väljarstöd.

– Jag röstade på KD. I alla år har jag röstat på Socialdemokraterna men de har blivit dåliga, de dog med Palme, säger Soheila där hon står i dörren till sitt hus.

Att KD har gjort ett bra resultat här förvånar henne inte.

– Många av oss här är kristna syrianer, därför röstar man på dom. Jag tycker deras värderingar är bra. Och de pratar om att företagare ska få mer frihet och att sjukvården måste bli bättre, den fungerar inte nu, säger Soheila.

Nu vill både M och S ta makten i Botkyrka

Ras för S

S rasade från 50 procent av väljarna till 32 procent, medan SD går framåt. Men inte så mycket som många väntat sig. Soheila och hennes man, som tycker att Sverige tar emot för många flyktingar när man inte klarar att ta hand om alla svenskar som behöver hjälp, funderade på att rösta SD.

– Men jag är själv utlänning, så de kanske kan vara farliga för mig, jag litar inte på dem helt, säger Soheila.

Aday-effekt?

En annan förklaring till KD:s framgångar kommer grannen Philip med: Aday-effekten. Norsborgsbon Aday Beth­kinne som är aktiv i det syrianska föreningslivet i området ställde upp i både kommun- och riksdagsval och har drivit en aktiv kampanj.

– Jag kunde inte rösta i år för jag var inte hemma, men jag skulle ha röstat på honom. Man stödjer dem man känner. Då vet man att man kan lita på dem och känner sig tryggare, säger Philip.

TuP gör succéval: Tredje största parti i Botkyrka

Yusuf Aydin, partiets andranamn till kommunfullmäktige, är förstås nöjd med succévalet. Att de växer så mycket i Hallunda-Norsborg har flera orsaker, tror han.

– I småhusområdena där har vi väljare som tycker att familj, äldre och omsorg är viktigt och tycker att majoriteten inte har rätt politik för det. Det finns också ett missnöje bland syrianer hur S hanterat frågan om folkmordet Seyfo. Det ser man både i Södertälje och här i Botkyrka.

Att SD skulle växa och S tappa var väntat, enligt Yusuf Aydin.

– SD växer, men inte så mycket. Men många som röstar utifrån ett missnöje och vi har märkt i valrörelsen att fler och fler sett SD som ett alternativ, utifrån samtal vi haft. Där har vi försökt vara tydliga med skillnaderna. Det är bra att vi kunnat ge dem ett alternativ.

KD bröt trenden – har flest kandidater från norra Botkyrka

Står för gamla tider

Tony och Liselott, som flyttade in när Norsborgs småhusområde var nytt och innan tunnelbanan dragits fram, förvånas lite av att KD blev största parti i deras område. De tror att många äldre här kan ha röstat på partiet.

– Många äldre förknippar KD med den gamla goda tiden, då det var bättre, säger Tony.

Kristdemokraterna

I kommunvalet ökade KD med 2,9 procentenheter jämfört med förra valet. de fick 8,1 procent av rösterna och sex mandat i fullmäktige. Det är en fördubbling av mandaten sedan valet 2014.

I valdistriktet Norsborg småhusområde blev de största parti med 39,4 procent av rösterna.

I flera valdistrikt i Hallunda-Norsborg fördubblade de sitt stöd.

Seyfo är namnet på det folkmord som syrianer, assyrier och andra folkgrupper utsattes för i Osmanska riket 1915. I höstas gav Stefan Löfven besked att S regeringen inte skulle erkänna det.