Landsbygd. Redan 2014 fick SD 17 procent här, lika stor andel som partiet fick i riket i år. M, som varit störst på Grödingelandet tidigare, tappade stort här i årets val.

Här blev SD största parti

Sverigedemokraterna var det parti som växte mest i Botkyrkavalet. I Grödinge blev de största parti med en tredjedel av rösterna.

  • Publicerad 11:20, 8 okt 2018

Längs den backiga och krokiga grusvägen i Kagghamra, efter de gamla fritidshusen med pick-up:er och svenska flaggor står grannarna Kurt och Pierre och tar en öl. Att Sverigedemokraterna blev stora här, största parti med 31,4 procent av rösterna till riksdagen, förvånar inte.

– Folk vill inte ha öppna gränser och ser problem med integrationen. Jag har själv jobbat med integrationsprojekt på norra sidan stan, i Husby. Det är svårt att få det att fungera. Vi måste jobba med att integrera de invandrare som redan är här, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Redan 2014 fick SD 17 procent här, lika stor andel som partiet fick i riket i år. M, som varit störst på Grödingelandet, tappade stort här i årets val: 13 procentenheter jämfört med 2014 och är näst störst parti med 23,3 procent.

– M har tappat de frågorna som SD tar upp nu, säger Pierre, som röstade SD i årets val.

Lokalt har SD gått till val på en flyktingpaus i kommunen och öppnandet av ett återvandringskontor för invandrade som vill återvända till sitt ursprungsland. I Grödinge har dragningen av kommunalt vatten och avlopp upprört många. Projektet kommer kosta hushållen flera hundra tusen kronor att ansluta sig till, och för många signalerar satsningen att kommunen har planer på att förtäta i området.

Här blev KD största parti

Byggmotstånd

Sebastian Lindqvist, ordförande för SD i Botkyrka, tolkar framgångarna som att landsbygdsområden överlag är mer lokalpatriotiska. Han tror också att många Vårsta- och Grödingebor uppskattat att partiet lokalt motsatte sig höghuset i Vårsta.

– Det byggs mycket i Botkyrka och de vill inte att den vackra landsbygden ska byggas sönder, kanske. Vi har alltid blivit bra bemötta i området och det är inget stigma att vara sverigedemokrat där, säger han.

Det är nån slags bondementalitet, man vill vara ifred

Grödingelandet. I valdistriktet blev Sverigedemokraterna största parti. Det handlar om bondementalitet tror Kagghamrabon Johan. Foto: Claudio Britos

Protest. ”Jag känner många som röstade SD i protest mot de andra partierna. Jag hoppas M får bilda regering. Men partierna måste börja prata med varandra, inte hålla på med maktspel”, säger Benny Elestad, Kagghamrabo. Foto: Claudio Britos

Missnöje. Folk är besvikna på M och S, tror Mats Sandberg på Galleri Rosenhill, som dock själv inte röstade SD. Här med Bo Hansson. Foto: Claudio Britos

Förvånad. Kagghamrabon Marko Samsonov är förvånad att en tredjedel i Grödinge röstade SD. Själv röstade han på S, som dock tappade här i årets val. Foto: Claudio Britos

Man har röstat M, man har röstat S men märker ingen skillnad alls i sin vardag, sen kanske man röstar SD för att det är oprövat och vill se vad som händer

SD får starkt stöd i flera av länets landsbygdsområden, bland annat i Gladö kvarn i Huddinge och Skogsby-Ekeby i Haninge. Jens Rydgren, professor i sociologi på Stockholms Universitet, reagerar på att de får så mycket som en tredjedel av rösterna här.

Här röstar var tredje väljare på SD

– Intressant, det är väldigt högt för Stockholms län, säger han.

Ett exakt svar på varför det ser ut så i just här är svårt att ge, enligt honom. Men konservativa värderingar har en tydlig koppling till att rösta SD, förklarar han.

– Generellt vill SD-väljare minska invandringen till Sverige och ser den som ett ekonomiskt och kulturellt hot. Men att partiet går bra på landsbygden generellt går inte att säga, i norrländska glesbygden är de till exempel inte starka, säger han.

Motstånd till förändring och upplevelsen att andra partier svikit i frågor som ligger en nära kan göra att folk lämnar de etablerade partierna och blir tillgängliga för SD, säger han.

Områden med få utlandsfödda, men med närhet till invandrartäta områden har tidigare röstat på SD i högre grad. En så kallad haloeffekt, förklarar Jens Rydgren.

– I valet 2010 kunde man se att områden med få utlandsfödda men som låg nära områden med hög andel utrikesfödda oftare röstade på SD. Men den effekten syntes inte tydligt i valet 2014 så det är svårt att säga om det gäller här, säger han.

Succé(v)alet: Vänstern gick fram starkt i 127

”Bondementalitet”

Kagghamrabon Johan och grannen Thomas håller på att tända eld i badtunnan på tomten. Johan förvånas över att SD blev största parti här.

– Det är märkligt, jag skulle aldrig rösta på dem. Men jag dömer ingen. Jag tror att det handlar om invandringen, folk här ute vill ha ett stopp. Det är nån slags bondementalitet, man vill vara ifred, säger Johan.

Thomas röstade inte i år, men röstade på SD i valet 2010, året då de kom in riksdagen.

– Jag röstade på dem för att de skulle komma in och skaka om de andra partierna. Mycket handlar om invandringspolitiken. Vi kan inte satsa allt på nyanlända, det är bättre att vi tar hand om våra pensionärer, de har byggt landet. SD har bäst politik för det, säger Thomas.

Att sjukvården inte fungerar, att många pensionärer har låga pensioner och att resurser läggs på nyanlända i stället för svenskar återkommer som förklaringar till varför folk röstar SD under samtalen i Grödinge.

Men Kagghamrabon Marko Samsonov, som är ute och går med hunden Arox, blir chockad när han hör att SD blev störst i hans valdistrikt. Han förstår inte varför.

– Va? Nej, fy fan! De har så knäppa åsikter, särskilt om kvinnor.

Själv röstade han på Socialdemokraterna.

SD är oprövat

Inne på Galleri Rosenhill tror Bo Hansson att det handlar om att det bor många vita, äldre män i Grödinge, den grupp som i störst utsträckning röstar på SD. Mats Sandeberg, galleriägare, har hört många prata om att de röstar SD.

De etablerade partierna har misslyckats med att visa hur deras politik gör skillnad för människor, menar han.

– Man har röstat M, man har röstat S men märker ingen skillnad alls i sin vardag, sen kanske man röstar SD för att det är oprövat och vill se vad som händer, tror han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Så gick det för SD i Botkyrka

Botkyrka: 11,39

Stockholms län: 12,52

Riksdagen: 16,05

Störst i: Grödinge: 31,45 (riksdagsvalet)

Svagast i: Fittja småhusområde: 4,3 (riksdagsvalet)

Foto: Claudio Britos