Glad rektor. Annica Tengbom Ödén på taket till nya jättegymnasiet. Foto: Linda Gren

Här blir anrika byggnaden stans hetaste gymnasium

Cirka tusen förstahandssökande gör Anna Whitlocks gymnasium till ett av stans mest populära – trots det inte är i närheten av färdigbyggt. Vi fick en tjuvtitt.

  • Publicerad 17:37, 15 feb 2018

Anna Whitlocks gymnasium blir Stockholms största och kommer att kunna ta emot 2200 elever.

Enligt preliminära siffror har cirka tusen personer sökt Anna Whitlocks gymnasium i första hand och cirka 4600 i något av valen. Det gör skolan till det mest populära gymnasiet i Stockholm. Gymnasievalet stänger i natt och först i morgon kommer de slutgiltiga siffrorna.

– Det var inte väntat att gå från noll till detta när vi dessutom inte har haft något att visa upp. Det har skapats positiva samtal om skolan mellan både unga och föräldrar, säger Annica Tengbom Ödén, rektor.

Huset inrymde Länsstyrelsen tidigare och är i nio våningar. Förutom klassrum och lärarrum kommer det att finnas "öppna studielandskap" och ett kafé.

– Det sa vi från början, att vi skulle ha restaurang med eget kök och ett kafé i egen regi, säger rektor Annica Tengbom Ödén.

Byggnaden började renoveras i september 2016 och skolan öppnar i höst.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Entrén kommer i princip att se ut som den gjorde ursprungligen. Fastighetsägare är Balder och i dag jobbar cirka 180 personer med bygget. Foto: Linda Gren

Nya gymnasiet kommer inte att ha någon idrottshall men omklädningsrum. Det kommer heller inte finnas någon aula.

– Vi kommer att bland annat att nyttja Rålambshovsparken för idrottsaktiviteter, och gården för samlingar och upprop, säger Annica Tengbom Ödén.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Här byggs ett kafé. Foto: Linda Gren

Entrén kommer i princip att bevaras som den är.

– Vi har tagit bort receptionen. Annars ska vi inte göra så mycket där. Den ska se ut som den gjorde ursprungligen och vi har arbetat tätt med en byggnadsantikvarie, säger arkitekten Veronica Abrahamsson.

Åskblått. Kulörerna i de olika rummen är valda utifrån vilka ämbetsmän som satt på vilket plan. Här satt exempelvis Statens Meterologisk-Hydrografiska Anstalt. Foto: Linda Gren

Anna Whitlock

Anna Whitlock (1852-1930) var utbildad lärare och feminist. Hon startade flera egna skolor, bland annat Whitlocksa samskolan. Samskola innebar att tjejer och killar gick tillsammans i skolan och fick ha samma ämnen. Anna Whitlock införde även sexualkunskap i skolan och var en av de ledande i "Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt".

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så ljuger vi för att få se VM-premiären

Nyheter SE FILMEN: Stämningen på topp inför Sverige-Sydkorea Första VM-matchen på 12 år. Vi tog pulsen på några Stockholmare inför matchen mot Sydkorea.måndag 18/6 12:48

Här kan du kolla VM på tjock-tv – utan ljud

Nyheter Ägaren inför Sverigematchen: "Kommer nog inte så många" I dag spelar Sverige sin första VM-match och på flera håll och ställen runtom i stan visas den på storbildsskärm. På klassiska fiket Ritorno i Vasastan visar man också matchen, men utan ljud.måndag 18/6 11:39