STOPP. Ett av stoppen för turistbussarna är precis intill Strandvägens cykelbana. Det gillas inte av staden. Foto: Per Brandt

Här blir cykelbanan busshållplats

Sightseeingbussarna har fixat hållplats – precis intill cykelbanan vid Strandvägen. Nu ska staden se till att den flyttas. Men bussbolaget slår tillbaka och skyller på trafikkontoret.

  • Publicerad 11:59, 9 jul 2018

De populära röda sightseeingbussarna lockar mängder av turister varje år, och de har hållplatser över hela innerstan. Men nu ska platserna ses över, åtminstone på Strandvägen.

För där har bolaget en hållplats alldeles intill cykelbanan och släpper av och på passagerare när Stockholmdirekt är på plats. Att det är en hållplats framgår också av en karta över rutten på deras sajt.

Här tvingas matkön ut – i cykelbanan

Tilltaget gillas inte av trafikkontoret när de uppmärksammas på det. De har nu tagit kontakt med Strömma, som driver bussarna för ”att få mer information kring hur de använder den här platsen, om det är temporärt eller ofta”.

–  Vi har förstått det som att de sökt upplåtelse för att sälja biljetter på flera platser men det innebär ju inte att alla är lämpliga som busshållplatser, säger Ola Eriksson, presstalesperson.

Staden ska också kolla om det kan vara fler liknande situationer längs rutten och kommer kräva en annan lösning.

– Det är klart att man inte ska släppa av och på folk vid cykelbanan. Som det ser ut på bilden är det inte lämpligt och vi måste hitta en bättre lösning, säger Ola Eriksson.

Skyller på staden

Men på Strömma slår man ifrån sig och skyller på trafikkontoret. Tidigare hade man hållplatsen vid Nybroplan, där SL-bussarna stannar, men där blev de ”av oklara anledningar utputtade av staden för ett år sedan” enligt Oscar Carheden, ansvarig för sightseeingverksamheten på Strömma.

Men har ni fått tillstånd att använda platsen som hållplats?

– Den här lösningen presenterade vi för trafikkontoret för ett år sedan, rätt tydligt med bilder från platsen och de har inte kommit med något annat alternativ. Vi har tillstånd att ha flaggan och det finns inga förbud mot att stanna på platsen som vi har förstått det. Vi har haft den där i ett års tid och utan incidenter men vill betydligt hellre ha en annan lösning, säger Oscar Carheden.

Enligt honom ska han träffa trafikkontoret nästa vecka och välkomnar mötet. De vill helst ha tillbaka den tidigare hållplatsen vid Nybroplan.

– Vi var nöjda med den förra lösningen, vi vill helst stanna vid strukturerade platser som ordinarie hållplatslägen.