Taxa. På infartsparkeringen vid Åkeshov har det blivit 5 kronor dyrare att stå. Bilden är en genrebild. Foto: Karoline Montero Araya

Här blir det dyrare att infartsparkera i Bromma

Förra veckan gick priset upp på flera infartsparkeringar längs tunnelbanans gröna linje. Enligt Stockholm Parkering handlar det om att följa inflationen.

  • Publicerad 16:47, 3 dec 2019

Varje vardag ställer sig Hässelbybon Fredrik Olsson på infartsparkeringen vid Åkeshov för att ta tunnelbanan till jobbet. Men förra veckan hajade han till när han skulle betala den vanliga summan på 15 kronor. Den gäller om man anländer till parkeringen mellan klockan 05 och 09 på vardagar. Då får man sedan stå hela dagen.

– Jag upptäckte att jag skulle betala 20 kronor istället för 15. Fem spänn är inte så mycket och jag har råd att betala, men jag blev väldigt gubbigt upprörd. Det är en 33-procentig kostnadsökning, säger Fredrik Olsson.

Enligt honom innebär det 1100 kronor extra att betala per år. Men det är inte prishöjningen i sig som han stör sig på, utan bristen på information.

– Det som är spännande är att det är en monopolsituation med parkering. Man gör en höjning på 33 procent, och då behöver folk nog veta vad man får för höjningen och varför man gör den. När man inte får det är det lätt att folk tycker det är irriterande och taskig medborgarservice.

"Har inte höjts på 10 år"

Ansvarig för prishöjningen är kommunala bolaget Stockholm Parkering. Enligt avdelningschefen Torbjörn Falksund ändrades skyltningen måndagen den 25 november, och började gälla dagen efter.

– Taxorna har inte höjts de senaste 10 åren. Under dessa år har vi haft inflation, driftkostnader och renoveringskostnader. Vi kan inte behålla samma avgift, säger Torbjörn Falksund.

Han menar att det trots prisökningen är ett förmånligt pris, eftersom den som betalar 20 kronor får stå där fram tills midnatt.

– Just infartsparkeringar vill vi hålla så låga som möjligt. Det är en uppgift vi har gentemot stadens invånare, men vi tjänar inte pengar på parkeringarna.

När det kommer till informationsdelen, säger Torbjörn Falksund att man endast har ändrat taxaskyltarna på själva parkeringen.

– För att ta del av information om taxan ska man alltid kontrollera skyltarna.

Här har avgiften höjts

Åkeshov - från 15 till 20 kronor/dygn

Islandstorget - från 15 till 20 kronor/dygn

Den 4 december får Brommaplans P-hus ändrad taxa - från 15 till 20 kronor/dygn samt från 15 till 20 kronor/timme

Visa merVisa mindre