Konstnären Lee Mingwei är i Stockholm för första gången och bidrar till Bonniers konsthalls nya grupputställning med sitt verk "The mending project". Foto: Sacharias Källdén

Här blir dina trasiga paltor till konst

Har du ett trasigt plagg? Då kan du få det lagat i ett av verken på Bonniers konsthalls nya utställning Nymaterialism.

  • Publicerad 16:09, 7 sep 2018

Konstnären Lee Mingwei är i Stockholm för första gången och bidrar till Bonniers konsthalls nya grupputställning med sitt verk "The mending project". I en del av hallen med ett stort glasfönster ut mot Torsgatan har Mingwei skapat ett rum, med trådspolar på väggarna, dit besökare kan komma och få sina trasiga plagg eller textilier lagade. På plats finns volontärer som syr och lagar.

– Processen tar ungefär mellan tio och femton minuter. Det blir ett möte där både den som lämnar ett plagg och den som lagar det är lika viktiga. Ofta finns en vacker historia bakom plaggen, säger Lee Mingwei, och fortsätter:

– Vissa vill helst sitta tysta, andra vill prata jättemycket och har kanske inte ens något med sig. Allt är okej.

Gamla kläder blir konst. Foto: Sacharias Källdén

Tråd. Foto: Sacharias Källdén

Han berättar att tanken är att man lämnar sitt lagade plagg i konsthallen under utställningstiden. Lagningen blir synlig och från varje plagg dras en tråd till någon av spolarna på väggen. På det sättet växer verket kontinuerligt.

– Lokalborna och besökarna hjälper till att göra det meningsfullt. Men det är inte alltid folk vill lämna kvar plagg. Om det är kallt kanske man behöver sin scarf. Och igår var det en liten flicka vars nalle behövde lagas. Den ville hon inte lämna kvar, säger Lee Mingwei.

Hur kom du på idén till konstverket?

– Det har sin grund i den hemska händelse 9/11 2001 när två flygplan flög in i World Trade Center. Min man jobbade där då och under åtta timmar visste jag inte om han hade klarat sig eller inte. Då gick jag hem och började laga och reparera våra kläder tills min man plötsligt stod i hallen. Händelsen tog många år att processa. Verket handlar om hur vi kan gå vidare som människor och fokusera på det som är vackert, säger Lee Mingwei.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Grupputställningen Nymaterialism som Lee Mingweis verk ingår i visas mellan 5 september och 11 november. Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Grupputställningen Nymaterialism som Lee Mingweis verk ingår i visas mellan 5 september och 11 november, på fredagar är det fri entré. Med utställningen vill Magnus af Petersens, curator och konsthallschef, uppmärksamma den samtida konstens ökade intresse för hantverk.

– Var kommer det här nyvaknade intresset ifrån? Många får nästan all sin info från datorer och mobiler. Kanske saknar man något mer nära och taktilt, säger Magnus af Petersens och fortsätter:

– Folk intresserar sig mer för material och att världen existerar utanför våra medvetanden. Man kan inte behandla jorden hur som helst, det är en grön våg som går genom konsten.Han berättar att tanken är att man lämnar sitt lagade plagg i konsthallen under utställningstiden. Lagningen blir synlig och från varje plagg dras en tråd till någon av spolarna på väggen. På det sättet växer verket kontinuerligt.