Fokus. Adam Westerberg, juniortränare i Vallentuna schackklubb, och Hampus Bergström, 6,5 år, utmanar varandra. Foto: Ella Söderberg

Här blir ingen matt på schack

Under fredagen bjöd Vallentuna schackklubb in till spel på Kulturhuset – ett försök till att få upp intresset för det klassiska brädspelet. Uppslutningen blev bättre än väntat.

  • Publicerad 17:04, 1 mar 2019

Det är inget ovanligt att det ofta är tyst i entrén till Kulturhuset. Men idag är det extra lugnt. Det behövs nog, koncentrationen är på topp när åtta stycken schackspelare sitter i de gula stolarna vid långbordet och flyttar pjäserna eftertänksamt.

Det är Vallentuna schackklubb som har bjudit in sportlovarna i kommunen att utmana dem i ett parti – men man får självklart också komma och spela för att det är kul.

Adam Westerberg är ungdomstränare och sitter med i Vallentuna schackklubbs styrelse. Spelandet har varit igång i en halvtimme, och uppslutningen är större än väntat.

– Vi ville egentligen ut och synas lite, i och med att det är sportlov också. Sen är jag förvånad över hur många som kom, säger Adam Westerberg.

Började med paddan

Mittemot honom sitter Hampus Bergström. Han är sex och ett halvt år och funderar på vad nästa drag ska bli. I soffan till vänster sitter mamma Clara. Hon berättar att Hampus från början spelade schack på ipaden.

– Av en slump hittade jag ett gammalt bräde hemma som jag tog fram, och Hampus blev helt lyriskt. Nu är han mycket bättre än jag, berättar hon.

– Det är roligt att spela, jag började med att lära mig gubbarna i spelet, det gjorde jag när jag var sex år, säger Hampus.

– Det är din tur nu, påpekar han sedan, och väntar på att Adam Westerberg ska göra sitt drag.

Nöjd. Mille Lodfelt var en av dem som kom och utmanade Vallentuna Schackklubbs spelare. Foto: Ella Söderberg

En annan som har kommit till evenemanget är sjuåriga Mille Lodfelt. Han fick ett schackbräde i julklapp, och har sedan börjat gilla spelet mer och mer.

– Jag har spelat tre matcher nu precis, det var roligt men lite svårt, jag visste inte alla trick. Men ett har jag lärt mig! säger Mille.

"Schack har en naturlig plats i Vallentuna"

Adam Westerberg tycker att schack ofta hamnar i skymundan i Sverige och inte uppmärksammas på samma sätt som andra idrotter, trots att det är ett så välkänt spel.

– Jag skulle säga att fyra miljoner av invånarna kan reglerna till schack, som är det vanligaste brädspelet att ha hemma. Schack har en naturlig plats i Vallentuna, men om man jämför med ishockey eller fotboll har det inte samma status på skolgården, säger han.

Tennisesset Sonja, 11, siktar mot eliten

Nyheter Vallentunatjejen vinner redan mot vuxna Vallentunabon Sonja Wedenski är bara 11 år men vinner redan mot vuxna i tennistävlingar. I somras tog hon hem segern i Sveriges största utomhustävling för juniorer; Båstadtennis Corem Open....fredag 20/9 17:04

Så rullar livet i Norrorts busshjärta

Nyheter På Danderyds sjukhus busstorg samlas norra länet Alla vägar bär till busstorget vid Danderyds sjukhus. Åtminstone om du bor i norra länet, och de flesta Norrortsbor lär ha spenderat en hel del tid här. Vi hängde en timme vid bussarna och kollade in...fredag 20/9 16:42
Stockholm Direkt