Väntar. Här ligger de klara risvaserna och väntar på en båttur, för att sedan släppas ner i vattnet till fiskarna. Foto: Täby kommun

Här blir julgranar lekplats i Rönningesjön

I veckan kommer kommunen att släppa ner Täbybornas gamla granar i Rönningesjön. Projektet har gett lyckade resultat i sjön.

  • Publicerad 12:01, 18 feb 2020

För att fiskarna ska trivas och må bra har kommunen under ett par år arbetat med att släppa ner julgranar, som gjort sitt hemma i stugorna, ner i Rönningesjön. I veckan kommer fler granar, eller risvasar som det kallas, att släppas ner i vattnet.

– Det är en gammal beprövad och effektiv fiskevårdsmetod, säger Henrik Thelander, miljöplanerare på Täby kommun.

Projektet görs tillsammans med Sportfiskarna som genom sitt lärokoncept Skolbäcken fått med sig skolbarn från kommunen. Barnen knyter fast granarna på cementblock som sedan sänks ner i vattnet.

– Det gör vi för att det är pedagogiskt och barnen får lära sig om fisken och andra bra saker som issäkerhet, säger han.

I vanliga fall brukar man bygga risvasarna på isen och när den sedan smälter sjunker de till botten. På grund av den varma vintern kommer de i år köras ut med båt.

Lyckat projekt

Granarna gör att fisken får en bra lek- och uppväxtmiljö då rommen fäster bra på dem och ynglen kan även gömma sig där det finns mycket föda.

Förra årets provfiske i Rönningesjön visade på att de tidigare ilagda granarna har haft önskad effekt på abborrbeståndet och Henrik Thelander är positiv.

– Det var lyckat och vi såg att det var väldigt mycket årsyngel, säger han.

Fler sjöar kan få barrträd

Främst är det abborren som ökat i bestånd. Vilken i sin tur gör att vattenkvaliteten blir bättre.

– Rovfiskar som gädda och abborre är viktiga för vattenkvaliteten då de upprätthåller balansen i sjöns ekosystem, säger Henrik Thelander.

Till nästa år ska kommunen titta på om det går att lägga ner granar som fiskarna kan leka i, i flera vatten i kommunen.

– Rönningesjön hade väldigt gott om abborryngel jämfört med de vatten där det inte genomförts några fiskevårdsåtgärder. Det vore bra om man kunde sänka ner risvasar i Ullnasjön och Stora Värtan, säger han.

Yoga i Mariannes mongoltält ska ge hundarna nya krafter

Nyheter Stämning. ”Det är som en annan värld när man kommer in” Tillsammans med sin brevbärare har Marianne Nordahl byggt upp ett nomadtält från Mongoliet i utkanten av Vallentuna. Här håller hon kurser i hundyoga för alla som är intresserade.fredag 3/4 16:51

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

Nyheter ✔Fjällvandra ✔Midnattssol ✔Bada isvak ✔Se på ishockey För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.fredag 3/4 16:00