Coronahjälp. Matlådor lämnas varje dag till vården – nu söker initiativtagarna mer hjälp för att kunna distribuera till fler.

Här blir krogarnas svinn matlådor åt vårdpersonal

Istället för att bli nedslagna av allt färre lunchgäster så ställer Restauranglabbet på Östermalm om verksamheten för att hjälpa andra.

  • Publicerad 12:12, 24 mar 2020

I takt med att smittospridningen av coronaviruset började hota näringslivet i Stockholm ville Restauranglabbet, som många andra restauranger, frenetiskt arbeta fram nya lösningar och idéer för att kunna fortsätta att sälja och leverera.

– Men så för en vecka sedan ungefär så sa vi att nej, vi kommer inte kunna genomföra det här. Då hade vi valet att antingen stänga ner och dra oss undan ett par månader eller faktiskt försöka hjälpa till, säger Johan Gottberg, en av grundarna till Restauranglabbet som ligger vid Kungliga Tekniska högskolan.

Personalen på Restauranglabbet slog sina kreativa hjärnor ihop och valde det senare av alternativen. De vill nu fungera som ett nav som andra restauranger kan lämna in sitt matsvinn till och sedan själva laga ihop näringsrika och hållbara matlådor till vårdpersonal, äldre och riskgrupper, genom initiativet Call for acton - matstöd.

– Det finns tusentals ton mat men eftersom att situationen vi är i kan förvärras vill vi skala upp så att fler som behöver kan få hjälp. För att kunna göra det behöver vi medel och logistisk hjälp från företag och organisationer, säger Johan Gottberg.

"Tårögda"

Johan och hans kollegor har kört ut gratis matlådor till vårdpersonal på flera Stockholmssjukhus för fjärde dagen i rad. Många som har korta lunchraster till följd av personalbrist och kanske inte har tid att laga middag efter jobbet uppskattar initiativet.

– Vi har fått en otroligt bra respons på sjukhusen, många är tårögda när vi kommer, säger Johan Gottberg.

Restauranglabbet har även startat en insamling som på bara ett par dagar fått in mycket mer än vad han förväntat. Johan Gottberg uppmanar alla som har idéer eller kan hjälpa till att kontakta Restauranglabbet så att fler ska få gratis matlådor.