VERNISSAGE. Tre konstnärer ställer ut verk på matbutiken i Svanhagen i början av mars. Foto: Björn Bernström/Anna Tillas/Marie Norée

Här blir lokala mataffären konsthall

I mars blir Ica-butiken i Svanhagen pop-up galleri för lokal konst. "Det blir snabbköp för konsten", säger Anna Tillas som är en av de medverkande konstnärerna.

 • Publicerad 16:26, 6 feb 2020

Silversmycken i fiskdisken? En keramikskål eller en akvarelltavla till mjölken och brödlimpan? Fullt möjligt 5 mars mellan klockan 15.00 och 19.00 då tre Färingsökonstnärer ställer ut sin konst på Icabutiken i Svanhagen.

– Närodlad konst. Det är knasigt men kul, säger Anna Tillas, en Stenhamrakonstnär som gör smycken under namnet Agat silver.

Hon kommer ställa ut en ny silver smides kollektion som skapats med inspiration från fiskdisken i mataffären.

– Jag ville spinna vidare på platsen och nu blir det en smyckeskollektion som inspirerats av ostron och musslor, med oxiderat silver och sötvattenspärlor. De kommer ligga på något som ser ut som is också, så det blir två fiskdiskar den dagen. Fast en av dem luktar inte fisk, säger Anna Tillas.

Fler utställningar väntar

De två andra konstnärerna som kommer ställa ut sin konst i mataffären är Björn Bernström, akvarellmålare med ateljé i Hilleshög, och Marie Norée, som bor på Färingsö men som har sin verkstad och butik Trollgods på Södermalm.

Tanken är att Ica-galleriet ska rulla vidare men fler lokala konstnärer.

– Det är kul att lyfta lokal konst. Jag tror att det kan nå många människor på det här sättet, när våra vanliga kunder kan mingla runt och kika på konst samtidigt som de handlar, säger Thomas Hagbo, som driver Ica Skå.

Men vernissagens klassiska snittar och bubbel blir det inte.

– Nej vi kör nog fika med kaffe och bullar. Det är lite bonnigt här på landet.

Lästipset: Fem böcker med Mälarökoppling

Nyheter ✔ 4 Fantasy V Romantik V Historia V Futuristiska bilder Har du inte fått nog av bokläsningen under semestern? Här tipsar Katarina Skönblad, bibliotekarie på Ekerö bibliotek, om fem böcker med Mälarökoppling som går att låna på bibblan.fredag 7/8 12:39

Orgelfest på öarna hela veckan

Nyheter "Vill främja våra kyrkor och de instrument som finns där" Sugen på att höra lite Mozart eller Bach? Då kan du besöka någon av Mälaröarnas sex kyrkor mellan den 11 och 16 augusti, då sex olika orgelkonserter anordnas.torsdag 6/8 10:20

Äntligen dags för årets kräftfester

Nyheter Expertens bästa tips för en lyckad kväll Augusti månad innebär att det är dags att ta fram både dillen och haklapparna. Oavsett om du väljer frysta eller färska kräftor går det att få till en lyckad middag. Kocken Nils Molinder tipsar om...tisdag 4/8 16:23

KRÖNIKOR

  Sport

   Senaste numret

   Gilla oss på Facebook

   Stockholm Direkt