VERNISSAGE. Tre konstnärer ställer ut verk på matbutiken i Svanhagen i början av mars. Foto: Björn Bernström/Anna Tillas/Marie Norée

Här blir lokala mataffären konsthall

I mars blir Ica-butiken i Svanhagen pop-up galleri för lokal konst. "Det blir snabbköp för konsten", säger Anna Tillas som är en av de medverkande konstnärerna.

  • Publicerad 16:26, 6 feb 2020

Silversmycken i fiskdisken? En keramikskål eller en akvarelltavla till mjölken och brödlimpan? Fullt möjligt 5 mars mellan klockan 15.00 och 19.00 då tre Färingsökonstnärer ställer ut sin konst på Icabutiken i Svanhagen.

– Närodlad konst. Det är knasigt men kul, säger Anna Tillas, en Stenhamrakonstnär som gör smycken under namnet Agat silver.

Hon kommer ställa ut en ny silver smides kollektion som skapats med inspiration från fiskdisken i mataffären.

– Jag ville spinna vidare på platsen och nu blir det en smyckeskollektion som inspirerats av ostron och musslor, med oxiderat silver och sötvattenspärlor. De kommer ligga på något som ser ut som is också, så det blir två fiskdiskar den dagen. Fast en av dem luktar inte fisk, säger Anna Tillas.

Fler utställningar väntar

De två andra konstnärerna som kommer ställa ut sin konst i mataffären är Björn Bernström, akvarellmålare med ateljé i Hilleshög, och Marie Norée, som bor på Färingsö men som har sin verkstad och butik Trollgods på Södermalm.

Tanken är att Ica-galleriet ska rulla vidare men fler lokala konstnärer.

– Det är kul att lyfta lokal konst. Jag tror att det kan nå många människor på det här sättet, när våra vanliga kunder kan mingla runt och kika på konst samtidigt som de handlar, säger Thomas Hagbo, som driver Ica Skå.

Men vernissagens klassiska snittar och bubbel blir det inte.

– Nej vi kör nog fika med kaffe och bullar. Det är lite bonnigt här på landet.

Planen: Bostäder vid Lövhagens fält

Nyheter Delade meningar bland grannarna Ett nytt bostadsområde planeras på fält vid Lövhagen i Stenhamra. En detaljplan beräknas vara klar först 2028, men redan nästa vecka kan ett första planbesked klubbas.torsdag 20/2 11:52

Kvinna friad från försök till mord på make

Nyheter Hovrätten ändrar domen i Knalleborgmålet Den Ekerökvinna som i december dömdes för försök till mord på sin man har nu friats från ansvar i hovrätten.onsdag 19/2 16:45

Han blir ny Liberal-topp i Ekerö

Nyheter Gällstaöbo tar plats som gruppledare Att Liberalerna bröt sig fri från Ekeröalliansen revitaliserade demokratin på öarna. Det menar Fredrik Ohls som nu kliver in som ny gruppledare för partiet.onsdag 19/2 12:54