Framtida programmerare? Elmer Sunnanbo och Emmi Källén på Örbyskolan. Foto: Sacharias Källdén

Här blir Örbys fyror proffshackare

Skolsuccén Barnhack är ute på sin fjärde Sverigerunda. Vi var med när Örbyskolan i Älvsjö fick besök av den eftertraktade programmeringsskolan.

  • Publicerad 16:51, 9 nov 2017

– Är ni med?

Lotta Ohlin Andersson från Internetstiftelsen i Sverige, som står bakom Barnhack, är på besök i Örbyskolan. På schemat står programmering och framför sig har hon ett 20-tal fjärdeklassare med ögonen fästa vid varsin dator.

– Okej, då tar vi och byter bakgrundsbild.

Katten och fladdermusen som spelar huvudrollerna i spelet som eleverna själva skapar växlar från stadsmiljö till skog. Snart hörs spridda "yes!" och "JA!" från eleverna allteftersom de får det att fungera.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det här är fjärde turnén som Internetstiftelsen i Sverige gör på landets skolor för att ge ökade kunskaper inom programmering och digital kompetens. Efterfrågan är stor och många skolor får vänta länge innan de kan få ett besök. Lotta Ohlin Andersson, som till vardags själv arbetar som lärare, har varit med från början och menar att det handlar om att låta barnen förstå tjusningen med programmering och samtidigt ge en ökad förståelse för vad internet innebär.

– Barnen är vana vid datorer, men däremot vet de inte att det är människor som ligger bakom det de tar del av. De senaste åren har det exploderat med fake news och det är viktigt att barnen förstår att de inte kan svälja allt de ser med hull och hår, säger hon och får medhåll av skolans lärare Annika Lundholm-Bergström.

– Redan i ettan och tvåan lät vi eleverna programmera robotar. Det handlar om att hänga med i samhällsutvecklingen. Det här är någonting som barnen måste ha förståelse för. Sedan är det väldigt roligt också, det får man inte glömma.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Eleven Emmi Källéns bakgrund har ett tydligt jultema där katten och fladdermusen rör sig framför en prydnadsbeklädd julgran.

– Det är ju snart jul, så jag tycker att det passade bra, säger hon.

Är programmering någonting du skulle vilja jobba med som vuxen?

– Ja, men då måste jag lära mig mycket mer än jag kan nu. Jag har programmerat en del hemma med Scratch Junior. Det som vi har i klassrummet nu, Scratch, är lite mer avancerat.

Både Annika Lundholm-Bergström och Lotta Ohlin Andersson medger att det händer att elever har större kunskap än de själva. När Lotta frågar Elmer Sunnanbo om hon lärt honom någonting nytt blir svaret ett glatt nej. Det visar sig att han ägnar mycket tid efter skolan till att programmera. Men ännu har han vissa mål kvar att uppnå.

– Det skulle vara kul att kunna programmera hem pizza, så när du trycker på knappar i köket får du olika pålägg och sen kommer pizzan hem till dig i programmerade drönare.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Farsta i sorg efter dödsskjutning

Nyheter "Det är otäckt när någon blir skjuten i området där du bor" Farsta skakas efter mordet på en ung man som var ett känt namn i stadsdelen. "Många blir ledsna när någonting sådant händer", säger en 18-åring.onsdag 26/9 14:17

Stadens spökhus väcker frågor i grannskapet

Nyheter Så svarar de på kritiken om övergivna kåken i Farsta strand Staden äger ett hus i Farsta strand som har fått stå tomt i tre år. Det har lett till inbrott och skadegörelse, nu undrar läsare vad som ska hända med huset.onsdag 26/9 11:11