Brovaktarstugan, stäket, historia, trähus, järfälla. frv: Anna, Hugo, Ulf, Nora Sundelin Foto: Mikael Andersson

Här bor de mitt i historiens vingslag

Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år, tycker är bland det bästa med huset.

  • Publicerad 11:56, 6 jul 2018

När familjen Sundelin letade hus för tio år sedan, och pappa Ulf såg att Stäketsborg, den gamla brovaktarbostaden intill Enköpingsvägen i Stäket var till salu, kändes det rätt med en gång. Sedan dess har han och hans fru Anna bott här med sina barn Nora, 12 och Hugo, snart 11.

Enligt Järfälla kommuns bebyggelseinventering från i fjol är det Stäketfläckens äldsta bevarade bebyggelse, och historiens vingslag känns redan när man rullar in på gårdsplanen.

Betydelsefull historia

Väl inne i huset är det lågt i tak och med kraftiga bjälkar som burit huset i över 300 år, den äldsta delen byggdes redan på 1600-talet.

– Att känna till husets historia betyder mycket! Vi vill bevara det och har inga planer på att modernisera, säger Ulf.

Han visar originaldörrar, pekar ut de breda plankorna i vardagsrummets trägolv och visar detaljer som kommit till under årens lopp.

Kan Q-märkas

Det pågår en diskussion med Järfälla kommun om att Q-märka huset, vilket Ulf och Anna tycker skulle vara bra för att det inte ska förstöras i framtiden. Samtidigt som de är glada att det inte gjordes för längesen.

– Då hade man inte kunnat öppna upp mellan kök och matrum, eller inreda vinden, som någon tidigare ägare gjorde. Sådant som gör att det här gamla huset funkar bra för en modern familj, säger Ulf.

LÄS MER: En kokande kittel av kreativitet i Kyrkhamn

Familjens egen brygga ligger alldeles intill Stäketbron, som snart ska rivas och ersättas av en ny bro. Foto: Mikael Andersson

Koll på farleden

Nedanför den lummiga trädgården som omges av gärdsgård, har familjen en liten bad- och båtbrygga. Den ligger ett stenkast ifrån bron som går över Almarestäket, till Upplands-Bro. De första invånarna i Stäketsborg var just färje- och broarrendatorer och här låg tidigare en brostuga.

Den befintliga bron ska nu rivas och ersättas med en ny, vilket också innebär att familjen Sundelin kommer att få Enköpingsvägen bakom trädgården i stället för framför fastigheten.

– Vi har tankar på att sätta igång flera projekt, men väntar lite för att se hur det blir med den nya bron och vägen. Men blir det bra så kan jag se oss bo här resten av livet, säger Anna Sundelin.

Huset har satt sig så pass att innertaket sluttar rejält. Foto: Mikael Andersson

När familjen flyttade in för snart 10 år sedan, fanns många spår av människor som bott här tidigare. Foto: Mikael Andersson

Varken knäpp eller knak

Det mesta i huset är som sagt lite snett och vint. Vardagsrummet tror familjen kan ha använts som sovsal en gång i tiden, eftersom det var väldigt ovanligt att bygga så stora rum på 1600- och 1700-talet. Här sluttar innertak och bjälkar ordentligt.

– Förr i världen gick järnvägen här utanför, med tunga tåg, så huset har satt sig rejält. Så pass att det är helt tyst. Det varken knäpper eller knakar, det låter inte alls, säger Ulf.

Spår av historien

Stäketsborg har haft flera funktioner genom årens lopp. Förutom att vara bostad har här legat ett postkontor i flygelbyggnaden, drivits handelsbod och under en period under början av 1800-talet, även en krog.

När familjen flyttade in för snart 10 år sedan hittade de flera saker efter människor som levt eller rört sig här i andra tidsepoker. Som ett par gamla buteljer, som nu står i en fönstersmyg.

– De är dock för ”nya” för att kunna vara från krogtiden. Men det är kul att hitta sådana här spår, säger Ulf Sundelin.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.