Lokalpatrioter. Max Landergård och Maria Marteleur älskar Årsta så mycket att de vill göra radio om det. Foto: Johanna Lundberg

Här börjar Årstas radiokanal

Max Landergård och Maria Marteleur älskar att göra bra radio och de älskar Årsta. Därför är kombinationen självklar. Nu startar de Radio Årsta.

  • Publicerad 09:35, 9 aug 2013

–  Det här kan mycket väl vara en plats som vi kommer att sända radio ifrån, säger Max Landergård och slår sig ner i Snigelparken i Årsta, vid korsningen Ottsjövägen/Årstavägen.
Den karaktäristiska labyrinten, som med god vilja liknar skalet på en snigel, har använts som sandlåda åt barn sedan 1950-talet.   
Intill honom sitter livskamraten och kollegan Maria Marteleur. Maria har tidigare jobbat på Sveriges Radio, och älskar radiomediet, och Max gör då och då program som sänds i SR, senast humorprogrammet Fabriken, som gick i Radio Stockholm under sommaren.
Nu har de kommit fram till att tiden inne. Att göra något eget. De tänker göra radio bara för Årstaborna, Radio Årsta.  
– Vi har längtat efter friheten att få göra det vi själva vill och nu vi vill testa om det finns ett intresse bland Årstaborna av en egen radiokanal, säger Maria.
I vintras bildade de föreningen Radio Årsta och om några veckor är det premiär för första programmet. Tanken är att det ska vara lokalradio som görs nära och med hjälp av  Årstaborna.
– Vi kommer att ha med röster från nya och gamla Årstabor och berätta historierna från dem som flyttade hit när området var nytt i mitten av förra seklet. Vi tror att det finns massor att berätta, säger Max. 

Hemliga medarbetare
De har ingen egen studio utan kommer att sända direkt från olika platser runt om i Årsta, inomhus och utomhus, en timme i veckan. Musiken kommer att vara ett viktigt inslag och väljas med omsorg. ”Sköna, obskyra klassiker” från 1980-talet som man sällan hör i radio, enas de. Det ska även bli en kort nyhetsrapport någon gång under timmen.
– Det händer så mycket i Årsta de närmaste åren, inte minst på Årstafältet, och det vill vi följa, säger Maria.
I teamet ingår radiomedarbetaren Jakob Larsson och en kvinnlig ”sportexpert” som för närvarande är hemlig.
Hittills har de planerat att göra 15 sändningar under hösten med en fortsättning efter årsskiftet. Radio Årsta drivs som en ideell förening och hyr tid på en av Stockholms Närradioförenings frekvenser.
– De har tre frekvenser och det visade sig att en av dem är relativt outnyttjad och det var perfekt för oss, säger Max.
Kravet för att få sända på den här frekvensen, 101,1, är att de inte har någon reklam. Det innebär att Radio Årsta är en ren fritidsverksamhet för Maria och Max, som de gör vid sidan av sina vanliga jobb.
Att starta en ny radiokanal i ett läge där allt färre lyssnar på traditionell radio och Sveriges Radio kämpar för att få folk att fortsätta lyssna, är inget som skrämmer paret Marteleur-Landergård. Tvärtom har de mötts av heja-rop när de presenterat sina idéer för människor i sin omgivning.
– En lokalradiokanal kan vara så mycket. Man kan bygga upp en hel identitet kring en ort och vi har märkt att det finns en hunger efter att få veta om sådant som händer precis runt husknuten, säger Maria.
Man kommer givetvis att kunna ladda ner och lyssna på Radio Årsta i telefoner och poddar.
– Jag vill ändå uppmana folk att vara lite ”pensionäriga” och försöka lyssna live på fredagar. Direktsänd radio är elektrisk, det går inte att jämföra med streamad radio, säger Max.  
Den 20 september är det premiär för Radio Årsta.

Fakta

Det här är Radio Årsta:
Vad? ”Sjukt lokal lokalradio”
Hur? ”På fältet tillsammans med Årstaborna”. Frekvens 101,1.
När? Fredagar 19-20, premiär 20 september.
tipsa? På Facebook-sidan Radio Årsta kan du tipsa redaktionen.

Radiopratarna:

Namn: Maria Marteleur och Max Landergård.
Bor: Årsta.
Familj: Varandra oach sonen Henry, 7 månader.
Ålder: 30 respektive 28 (fyller 29 i år).
Yrke: Maria journalist, har jobbat med radio, är för närvarande på Expressen, Max jobbar också med radio, både som 
programledare och producent.

Trasig pump bakom badavrådan i Långsjön

Nyheter Gäller tills vidare Avrådan för bad i Långsjön pågår fortfarande medan man undersöker om en havererad pumpstation har läckt utsläpp eller inte.tisdag 25/6 13:20

Ny chans till utomhusbio i Farsta Centrum

Nyheter Rösta på vilken film du vill se – Se filmen från vårens succé Succén med drive in-bion gav blodad tand. Nu satsar Farsta Centrum på en ny kväll utomhusbio.tisdag 25/6 12:58