På fältet vid Färentunavägen kommer det bli en tillfällig uppställningsplats inför arbetet med bygget av den nya rondellen och Tappströmsbron. Foto: Trafikverket

Här börjar bygget av nya Tappströmsrondellen

Under våren fortsätter arbetet med Ekerövägens fjärde körfält. Näst på tur är ombyggnationen av Tappströmsrondellen.

  • Publicerad 16:27, 2 apr 2020

På fältet vid Färentunavägen har arbetet nu börjat med att anlägga ett arbetsområde för ombyggnationen av Tappströmsbron och rondellen.

Fältet kommer bli en tillfällig uppställningsplats för byggbodar och maskiner som ska jobba på den sträckan av Ekerövägen som går mellan Lindö tunnel och Tappström vid korsningen av Bryggavägen.

– Just nu pågår projektering vilket betyder att entreprenören tar fram handlingar och ritningar som visar hur arbetet ska utföras och i vilken ordning momenten ska utföras. Byggstart beräknas ske senare i vår, säger Tomas Flykt, projektledare på Trafikverket.

Utöver att Ekerövägen ska breddas så kommer Tappströmsrondellen byggas om så att den rymmer alla fyra körfält. Dessutom ska gång- och cykeltrafikanter få en passage under Färentunavägen så de slipper korsa vägen.

Ny bro

En ny öppningsbar Tappströmsbro byggas väster om den bro som finns i dag. Den befintliga bron kommer att vara i drift fram tills att den nya bron är färdig och sjöfarten i kanalen kommer påverkas först när den befintliga bron ska rivas.

För trafiken på Ekerövägen blir påverkan större.

– De arbeten som snart startar innebär att vi stökar och bökar i närheten av trafikanterna och därför påverkas framkomligheten när vi bygger om Ekerövägen. Arbetena planeras och genomförs tillsammans med våra entreprenörer på ett sätt så att störningarna ska bli så små som det går, säger Tomas Flykt.

Tappströmsbrons historia:

1828 byggdes en klaffbro som sedan ersattes av en Wallenberg-finansierad öppningsbar träbro på 1880-talet.

1930 byggdes en ny bro, som 1973 ersattes av den nuvaranade Tappströmsbron.

Den bro som nu planeras beräknas ta upp till tre år att få klar. Bron kommer vara öppningsbar med ett vridbart spann istället för den klaff som öppnar bron i dag.

En halv miljon ska öka ungas trygghet i sommar

Nyheter ✓Aktiviteter ✓Anställer personal ✓Feriejobb utomhus Inställda arrangemang och mer fritid riskerar att resultera i stök och otrygg miljö bland Mälaröarnas ungdomar. Det menar Lena Törnblom Löfquist, samordningschef i Ekerö. Nu läggs 500 000 kronor på...tisdag 26/5 11:40

Jungfrusund laddar för stortävling i minigolf

Nyheter Men brasklappar för coronaviruset Ett drygt år efter öppningen väntar stortävling på minigolfbanan i Jungfrusund. I slutet av augusti är planen att landets bästa ska göra upp i inofficiella SM i minigolf.måndag 25/5 11:30

Bakom kulisserna på slottsteatern som tystnade

Nyheter "Den här teatern är unik i världen" Om allt varit som vanligt hade intensiva repetitioner inför sommarens föreställningar pågått för fullt på Drottningholms slottsteater. Istället står huset tyst och tomt. Vi tittar in bakom kulisserna...fredag 22/5 14:21

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt