MAJBRASOR. Här är valborgsbrasorna i kommunen. Foto: Charlotte Årling

Här brinner bål i Bålsta och Skokloster

Traditionsenligt valborgsfirande i Håbo kommun.

  • Publicerad 07:54, 19 apr 2019

Traditionerna kommer både från Sverige och från Tyskland.

Valborgsmässoafton firas 30 april. Det är dagen före 1 maj, då Valborg har namnsdag. På valborgsmässoafton, som ofta bara kallas valborg, firar man vårens ankomst. Det görs bland annat genom att man sjunger vårvisor och tänder stora brasor utomhus på kvällen. I vissa delar av Sverige är det också vanligt med fyrverkerier och smällare.

Traditionerna kommer både från Sverige och från Tyskland. I Sverige var valborgsmässoafton en festdag redan på 1300-talet. I dag firas dagen extra mycket i studentstäderna Lund och Uppsala.

I Tyskland ansågs valborgsmässonatten (Walpurgisnacht, efter Walpurgis, det tyska namnet på Valborg) som tidpunkten för häxsabbaten. Därför tände man bål i det fria för att hålla häxorna på avstånd. Denna sed infördes med tyskarna i de östsvenska städerna till Sverige, och assimilerades med övriga svenska årseldsbruk vid betessläppningen av boskapen så här års, med det praktiska syftet att skrämma bort rovdjur. Valborgsmässoeldarna var dock länge ett ganska lokalt central- och östsvenskt bruk.

I Sverige omtalas valborgsmässan och 1 maj som festdagar i köpmännens och hantverkarnas gilleslag sedan 1300-talet. I skolstäderna bjöd djäknar (manliga gymnasister) flickor till kransgille för att förbereda sin majgrevefest. Under kvällen drog ungdomarna från hus till hus för att uppvakta med sång och dans hos borgarna och i utbyte få bidrag till festen. På liknande sätt firades i Danmark.

Här kan du fira

Gröna dalens grusplan: Valborgsfirande från klockan 19.00 med majbrasa som tänds klockan 20.00. Det blir även tal, körsång samt marknadsstånd med försäljning. Arrangörer är Knarrbacken FC i samarbete med Håbo kommun. Nedan följer programmet.

19.15 Serena Mon de Vienne, tal.
19.30 Björn Erling, vårtal.
19.45 Envisorna sjunger.
20.00 Brasan tänds.
20:05 Envisorna sjunger.
20:15 Flickkör, årskurs 9, från Tyresö.

Skokloster Camping: Valborgsfirande från klockan 18 med majbrasa som tänds kl 20.00. Det blir även lotteri, musik och servering av lättare, varm mat. Arrangörer är Restaurang Sjöö-Utsikten.

Tröjlös misshandlad på gym

En person har anmält att han blivit misshandlad på ett gym.fredag 16/8 9:30

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt