Redo. Globen-polisen har ett flertal mopeder som plockas fram under sommarhalvåret. Foto: Polisen Globen

Här brottsbekämpar polisen – på moped

Sommaren är här, det betyder att polisen har plockat fram sina mopeder. Så ofta de kan kör de runt på cykelbanorna för att hejda busåkning och stölder.

  • Publicerad 14:08, 28 maj 2019

Sedan några veckor tillbaka har polisen i Globens lokalpolisområde plockat fram sina mopeder som de kör runt i området med. Syftet är att patrullera gång- och cykelvägar för att hejda olovlig körning och hitta stulna mopeder. Mopparna tar sig lätt fram på ställen där det är svårt att åka med bil.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är en del av vårt förebyggande arbete, vi använder mopederna när tillfälle ges, och nu är det högsäsong för den här typen av brott, säger Martin, en av de poliser som ibland använder moped.   

Förare utan hjälm och körkort

Nyligen hann de med att under en dag kolla områden från Hammarbyhöjden ner till Bagis, Dalen, Årsta centrum och Årstaviken. Det ledde bland annat till att de träffade på förare som saknade både hjälm och körkort. När de ändå är ute och kör brukar de stanna till vid kolonilotter och båtklubbar, och ta några varv i de lokala centrumen, enligt Martin.  

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Globenpolisen har flera mopeder till förfogande och det är ett ”stort gäng” poliser som får och kan använda dem, enligt Martin. Att använda andra fordon i arbetet än bilar är inte unikt för Globens polisområde.

– Till exempel Söder har ju sina cyklar och Segways, vi har alla lite olika sätt att jobba på, säger han.

Mopparna kommer att användas till och från fram till i höst.

– Vi vill kunna använda mopederna några gånger per månad, det är ambitionen.  

Klass 1-mopeder får egentligen inte köras på cykelbanor, men en polisman i yrkesutövning får föra fordon på cykelbanor för att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Foto: Polisen Globen