Ölbryggare. David Wallin, Kaj Bäckström och Johan Engdahl har Norra Ängbryggeriet ihop. Foto: Mikael Andersson

Här bryggs bärs med lokal Brommahistoria

Mikrobryggerier har det duggat tätt av de senaste åren, och i Norra Ängby brygger två kompisar sen några år tillbaka sin egen bärs. Nischen? Lokal historia.

  • Publicerad 16:36, 6 nov 2018

David Wallin hälsar välkommen hem till villan i Norra Ängby. Inne i köket står kompisen Johan Engdahl och rengör, tja, en inte helt vanlig köksapparat – utan ett bryggverk.

Sedan några år tillbaka har kompisduon nämligen Norra Ängbryggeriet ihop.

– Vi är två glada kompisar från Karlstad som med jobb och småbarnsliv ville ha en ursäkt att träffas. Och vi gillar verkligen öl, säger David.

Efter att ha köpt hem ett start-kit bryggde de sin första öl i en kastrull på spisen, utan några större förväntningar. Men ölet smakade gott, och kompisarna fick bokstavligt talat mersmak.

– I början tejpade vi ett liggunderlag runt bryggverket för att hålla temperaturen. Det kändes lite överväldigande att lära sig allt först, men vi har tagit en bit i taget. I början av sin ölkarriär drack man ju bara mest öl, nu kan man nörda ner sig i olika smaker, berättar Johan.

Smaker. "Pilsnern är vår referensöl, den är så naken och det går inte att gömma sig bakom några smaker", säger Johan Engdahl (till vänster i bild). David Wallin instämmer: "Till skillnad mot vad man kan tro är den ljusa, blaskiga ölen svårast att göra". Foto: Mikael Andersson

Historisk touch

Kopplingen till Norra Ängby består inte bara av att det är där ölet bryggs – utan också i att varje bärs har en koppling till områdets historia.

– Vår Jublileumsbitter har drottning Elizabeth på etiketten. Hon besökte huset här intill 1956 för att se hur ett typiskt svenskt hem såg ut då. Så det blev en jubileumsöl 60 år efter besöket. Det är ett sätt att göra historia tillgängligt, säger David.

Hittills har de bryggt en IPA, pilsner, porter och engelsk bitter. Nu vankas det en pale ale med jazztema – på 50-talet svängde nämligen Ängbyborna loss på West Side Club Ängbyplan.

– Det har varit en så stark "tuttifruttitrend" bland mikrobryggerier. Det är jättekul att det finns, men det är inte vår grej. Vi gillar mer traditionell öl, och så är vår grej historia, säger David.

Kompisen Kaj Bäckström, gängets DKL – den konstnärliga ledaren – står för etiketterna.

– Jag vräkte mig nästan in i det här, 'nu ska ni få hjälp'! Men jag håller mig på min kant från själva ölen, det är för svårt. Jag nöjer mig med att skicka iväg en pdf med etiketter då och då, säger han.

Historisk etikett. "Varumärkesbiten och etiketten är minst lika rolig som att brygga själva ölet", säger David Wallin. Här på bild engelska drottningen Elizabeth på besök i Ängby. Foto: Mikael Andersson

Vill brygga mer framöver

På vardagsrumsbordet ligger böcker staplade, alla med temat ölbryggning.

– Det är lite som att vara intresserad av att baka, det finns massa böcker om ölbryggning, och hur många recept som helst. Det finns inget stopp, säger David.

– Själva bryggningen kanske tar en arbetsdag. Men recepten kan ta en oändlighet att förändra tills det blir helt bra. Pilsnern är vår referensöl, den är så naken och det går inte att gömma sig bakom några smaker, säger Johan, och får medhåll från David.

– Till skillnad mot vad man kan tro är den ljusaste, mest blaskiga ölen svårast att få till, säger David.

Hittills har de bryggt någon omgång i kvartalet. Men nu är målet att hitta en lokal, allra helst i närområdet, för att kunna brygga mer öl och få till försäljningstillstånd.

– Syftet är att kunna brygga mer och oftare, nu måste det tajma med allt. Man kan inte slänga ut barnen och stå och brygga i köket varje dag när det ska lagas mat, säger David och skrattar.

Nervöst. "David blir alltid nervös i början av en bryggning. 'Funkar pumpen?!', medan jag tagit den lugnare rollen", säger Johan Engdahl och skrattar. Foto: Mikael Andersson

Etiketter. David Wallin och Kaj Bäckström diskuterar etiketten till pale alen som bryggs intill. Foto: Mikael Andersson

Ölbryggning. Gröt eller öl? Det senare, faktiskt, men precis i början av processen. Foto: Mikael Andersson

Det här är bryggeriet

Norra Ängbryggeriet startade i slutet av 2015 av kompisarna David Wallin, 40, och Johan Engdahl, 41. Ölet bryggs hemma hos David som bor i Norra Ängby. Kaj Bäckström, 38, står för designen av etiketterna.

Nischen är traditionell öl med en koppling till Norra Ängbys historia. Inspirationen hämtas från Norra Ängbys trädgårdsförening och snack med grannar.

Nu letar de efter en lokal för att kunna utöka produktionen och få tillstånd att sälja sin öl.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.