Träffsäker. Ingrid Andersson i färd med att kasta pil. Foto: Mikael Andersson

Här bryter Järfällas äldre isoleringen – med pilkastning

I samband med coronautbrottet tvingades äldre isolera sig, och på bara några dagar försvann det sociala livet för många. Nu har kommunen börjat med utomhusaktiviteter, för att återuppta gemenskapen.

  • Publicerad 12:36, 12 jun 2020

Från en gård invid Kallhälls mötesplats för äldre hörs livliga konversationer och glada tillrop. I gräset står stolar med två meters tryggt avstånd mellan varandra uppställda i en halvcirkel, och i mitten står det som fångar allas uppmärksamhet: en piltavla.

Dagens tävling i dart har precis dragit igång, och stämningen bland de cirka 20 personer som samlats för att delta är märkbart uppsluppen.

– Helvete! ropar en kvinna när hon med en hårsmån missar tavlan. Hon tar handsprit på både pilen och händerna innan hon ler finurligt och går och sätter sig igen.

Vinnare. Karl Georg Wolf kammade slutligen hem segern i pilkastningen vid Kallhälls mötesplats för äldre. Foto: Mikael Andersson

Isolerade i två månader

På grund av coronaviruset var Järfällas mötesplatser stängda i ungefär två månader, innan de runt Kristi himmelsfärd startade upp en liten skala aktiviteter utomhus, där alla friska Järfällabor över 65 år får delta.

– Det har faktiskt varit väldigt jobbigt mentalt. Det var två månaders total isolering i princip, och det var svårt att få tiden att gå när man satt där hemma, själv, säger Per-Erik Täckenström, 85, som bor på Kallhälls seniorboende precis intill.

Han har försökt göra det bästa han kan av situationen.

– Jag har läst en hel del, och lagt pussel; ett sådant där med tusen bitar. Tv går ju knappt att titta på, allt handlar ju bara om corona, säger han och skrattar.

Han har visserligen en gammal idrottsskada i högerarmen, berättar han, och svårigheter att kasta pilen, men det må så vara.

– Jag är mest här för gemenskapen. Det känns viktigt att vi kommer igång och träffas; man blir galen annars.

"Kaffet är det viktigaste"

På en vagn i skuggan är mängder med kaffekoppar och rulltårtor uppdukade. Aktivitetssamordnare Madeleine Enström delar ut stora bitar till de som är sugna, märkbart lättad över att få jobba någorlunda som vanligt igen.

– Det har varit många tankar och känslor bland de äldre, många har varit rädda och ledsna, en del har lämnat oss. Det brukar vara så mycket som händer här, liv och rörelse, men helt plötsligt blev det tyst och tomt. Det var otroligt skönt att få sätta upp första veckobrevet igen.

Mötesplatsen har förutom pilkastningen bland annat anordnat kubb och sittgymnastik utomhus. Men det primära är egentligen inte vilken aktivitet som står på agendan.

– Kaffet är egentligen det viktigaste, det är det alla samlas och umgås kring, säger Madeleine Enström.

Umgås. Kallhälls mötesplats för äldre har återupptagit aktiviteter utomhus, men säkert avstånd mellan deltagarna. Foto: Mikael Andersson

Börjar gå åt rätt håll

Ingrid Andersson, 80, och Marietta Lindholm, 87, sitter bredvid varandra i skuggan. De är lättade över att utvecklingen verkar gå åt rätt håll.

– Jag har faktiskt inte varit så drabbad eller rädd, men det är extremt viktigt att visa respekt för personer som är det. Jag har självklart hållit avstånd, men gått ut på promenader och så, försökt att aktivera mig, säger Marietta Lindholm.

– Ja, promenaderna är viktiga, jag har försökt komma ut mer och mer nu på senare tid, instämmer Ingrid Andersson, 80.

Snart ska hon få träffa familjen, som hon knappt sett på flera månader.

– Mina barn och barnbarn kommer hit nästa vecka, för att äntligen kunna fira saker som hänt under coronan som vi inte kunnat fira innan. Vi ska sitta här borta, utomhus med avstånd, och äta sushi och dricka bubbel. Det ska ska bli så roligt att träffa alla igen, säger hon.

Äntligen. Per-Erik Täckenström är glad över att aktiviteterna dragit igång igen. Foto: Mikael Andersson

Järfällas aktiviteter för äldre

✓Aktiviteter utomhus har dragit igång vid mötesplats Mingla i Jakobsberg, Kallhälls mötesplats och Barkarby mötesplats.

✓För alla aktiviteter gäller att rekommenderade avstånd hålls, eget ansvar, visad hänsyn och att Folkhälsomyndighetens råd följs.

✓Alla aktiviteter inklusive kaffe är kostnadsfria under den här perioden, men ställs in vid spöregn.

Mer information går att hitta på www.jarfalla.se.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt