Kronan på verket. Doktoranden Rasmus Rodineliussen och Fredrik Johansson från Rena Mälaren ordnar med det sista på konstverket. Foto: Claudio Britos

Här bygger de Stadshuset – med skräp

De dyker efter skrot i hela Stockholms innerstad. Med hjälp av bråte från Mälarens botten har den ideella organisationen Rena Mälaren byggt en miniatyr av Stadshuset för att uppmärksamma problemet.

  • Publicerad 11:40, 16 jul 2020

I en veckas tid har personer från den ideella organisationen Rena Mälaren byggt på ett konstverk som föreställer Stadshuset. Verket består av bråte som gruppen har dragit upp från sjöbotten: bland annat 400 gamla däck som utgör stommen. Men också båtbatterier, gamla cyklar och toalettstolar.

När StockholmDirekt besöker bygget håller "Stadshusets" krona, bestående av guldmålade däck, på att komma på plats. Verket kommer att transporteras till just Stadshuset, intill den glasskiosk som finns på Norr Mälarstrand, på torsdag kväll. Syftet är att uppmärksamma politikerna men också allmänheten på allt skräp som finns i vattnet.

– Det är ett dolt problem som inte många känner till. Det ser rent ut sagt förjävligt ut på botten. På två år har vi tagit upp elva ton båtbatterier. Det borde finnas minst femtio ton till, säger Fredrik Johansson, grundare av Rena Mälaren.

– Med tiden spricker batterierna och läcker ut bly och svavelsyra vilket kommer leda till att vattnet blir giftigt.

Här rensas fuldumpat skräp vid Hornsberg

Fredrik Johansson tycker att Stockholms stad borde ta större ansvar för problemet.

– Staden har blundat för det här. Jag har kommit med en mängd förslag som inte skulle behöva kosta så mycket. Det finns till exempel massa dykarklubbar och andra organisationer som är villiga att hjälpa till men som inte har logistiken. I dag ligger det på varje stadsdel att ansvara för skräpet i vattnet, det borde lyftas till en högre nivå.

Betalar ur egen ficka. Fredrik Johansson ligger back med 40 000 kronor som han har lagt ner i projektet. Foto: Claudio Britos

Farligt skrot. 2,2 ton båtbatterier har Rena Mälaren hittat bara i vattnet vid Norr Mälarstrand. Foto: Claudio Britos

Nu har han dock lyckats få ett möte med miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

– Det känns bra. Nu är ju Miljöpartiet i majoritet och har världens chans, säger Fredrik Johansson.

Här dumpades 90 elsparkcyklar i vattnet

Rena Mälaren är ute två till tre gånger i veckan och dyker efter skräp. Däck är det absolut vanligaste fyndet men när Fredrik Johansson ska lämna dem vid återvinningsstationerna stöter han på patrull.

– Man får bara lämna fyra till åtta däck så när jag har kommit dit med många fler har jag blivit utskälld och uppmanad att åka runt till olika stationer. Jag förstår att det finns regler och att man inte vill att bilfirmor ska komma dit och lasta av en massa men när man ser i vilket skick de däck jag kommer dit med är så borde det gå att göra undantag, säger Fredrik Johansson, som ägnar nästan hela sin semester till projektet.

Vad driver dig till att engagera dig så pass mycket?

– Du slänger inte ihop ett sånt här verk om du inte tillbringar hela semestern med det. Jag har själv barn. Jag skulle vilja lämna den här platsen lite bättre.

Skrotkonst. "Stadshuset" och Stadshuset. Foto: Claudio Britos

Vernissage

På fredag, 17/7, och lördag, 18/7, kommer konstverket att finnas intill Stadshuset vid glasskiosken på Norr Mälarstrand. Mellan 12 och 14 är det livemusik och dykare kommer att finnas på plats för att berätta om vilka fynd de gör. Skulpturen kommer att finnas på plats till klockan 20 på lördag kväll. Det monteras ner på söndag.

Vill du engagera dig? Information finns på Rena Mälarens sajt.