Foto: Tyréns

Här bygger staden ett helt nytt kollektivhus

Ett nytt kollektivhus är på gång på Hägerstensåsen. Sedan tidigare finns kollektivhus i Älvsjö och Fruängen, och enligt bostadsborgarrådet suktas det efter att bo ihop med andra.

  • Publicerad 16:28, 5 apr 2017

Vill du bo själv men ändå ihop med andra? Då kanske Hägerstensåsens nya kollektivhus är något för dig. Hittills har stadens kommunala bostadsbolag tre kollektivhus runt om i Hägersten. Ett i Fruängen ett i Axelsberg och ett i Älvsjö. Och nu är ett fjärde på gång på Hägerstensåsen.

Totalt ska Familjebostäder bygga 99 nya hyresrätter och 33 av dem ska ligga i det nya kollektivhuset.

– I ett kollektivhus finns en gemensamhetstanke, det är inte som att bo i vilken lägenhet som helst. Skillnaden är det finns gemensamhetsytor som gemensamt kök, gemensam matsal och ytterligare utrymmen, säger Erica Lawesson, kommunikationsdirektör på Familjebostäder.

Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd och ordförande i familjebostäder gläds åt att konceptet sprids.

– Det är jätteroligt att det blir ett nytt kollektivhus. Olika människor vill bo på olika sätt så det är väldigt bra att vi gör det möjligt för fler att bo i kollektiv, det är något som efterfrågas, skriver hon i ett pressmeddelande.

Klara 2020

Planen är att de nya lägenheterna ska börja byggas i januari nästa år och stå klara i september år 2020. De nya lägenheterna kommer att ligga i Mellanbergparken mellan Inteckningsvägen och Personnevägen. Sammanlagt kommer det att bli fyra punkthus varav ett kommer att bli ett kollektivhus.

I ett kollektivhus finns en förening som de som bor i huset är medlemmar i. Föreningen ansvarar för städning och skötsel av huset, i de flesta fall är det även föreningen som sköter uthyrningen av lägenheterna i huset.

– I Älvsjö har vi ett kollektivhus där lägenheterna förmedlas via bostadsförmedlingen men hur det blir här är ännu inte klart, det pågår diskussioner med föreningen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stor guide: Sommarkul i Söderort – helt gratis

Nyheter Massor av roliga tips för hela familjen Skejta, ta en badbuss, gör en tidsresa eller åk på utflykt. Det finns massor av sommarkul i Söderort som inte kostar en krona. Vi har samlat ett gäng tips – det är bara att välja och vraka.torsdag 21/6 11:57

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48