Foto: Tyréns

Här bygger staden ett helt nytt kollektivhus

Ett nytt kollektivhus är på gång på Hägerstensåsen. Sedan tidigare finns kollektivhus i Älvsjö och Fruängen, och enligt bostadsborgarrådet suktas det efter att bo ihop med andra.

  • Publicerad 16:28, 5 apr 2017

Vill du bo själv men ändå ihop med andra? Då kanske Hägerstensåsens nya kollektivhus är något för dig. Hittills har stadens kommunala bostadsbolag tre kollektivhus runt om i Hägersten. Ett i Fruängen ett i Axelsberg och ett i Älvsjö. Och nu är ett fjärde på gång på Hägerstensåsen.

Totalt ska Familjebostäder bygga 99 nya hyresrätter och 33 av dem ska ligga i det nya kollektivhuset.

– I ett kollektivhus finns en gemensamhetstanke, det är inte som att bo i vilken lägenhet som helst. Skillnaden är det finns gemensamhetsytor som gemensamt kök, gemensam matsal och ytterligare utrymmen, säger Erica Lawesson, kommunikationsdirektör på Familjebostäder.

Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd och ordförande i familjebostäder gläds åt att konceptet sprids.

– Det är jätteroligt att det blir ett nytt kollektivhus. Olika människor vill bo på olika sätt så det är väldigt bra att vi gör det möjligt för fler att bo i kollektiv, det är något som efterfrågas, skriver hon i ett pressmeddelande.

Klara 2020

Planen är att de nya lägenheterna ska börja byggas i januari nästa år och stå klara i september år 2020. De nya lägenheterna kommer att ligga i Mellanbergparken mellan Inteckningsvägen och Personnevägen. Sammanlagt kommer det att bli fyra punkthus varav ett kommer att bli ett kollektivhus.

I ett kollektivhus finns en förening som de som bor i huset är medlemmar i. Föreningen ansvarar för städning och skötsel av huset, i de flesta fall är det även föreningen som sköter uthyrningen av lägenheterna i huset.

– I Älvsjö har vi ett kollektivhus där lägenheterna förmedlas via bostadsförmedlingen men hur det blir här är ännu inte klart, det pågår diskussioner med föreningen.