Bostadsrätter. Här kommer den nya lägenhetshuset att ligga i Täby Park. Foto: Riksbyggen

Här byggs 110 nya lägenheter i Täby – för cyklister

Nu startar den första etappen av Riksbyggens projekt i Täby park. 111 lägenheter som ska passa människor med hoj.

  • Publicerad 15:20, 15 mar 2019

Det händer mycket i den nya stadsdelen Täby park, där Riksbyggen är en av aktörerna i området. Nu under våren startar deras första etapp, där de ska bygga 111 lägenheter i det kommande kvarteret Hej.

– Det är jättespännande, det har varit ett långt planeringsarbete och nu har vi äntligen kommit till punkten där vi sätter igång, säger Johan Nyman, Riksbyggens projektchef för Täby park.

Riksbyggen står för 800 lägenheter i den nya stadsdelen där det totalt ska byggas cirka 6000 hyres- och bostadsrätter. De första 111 lägenheterna ska ligga i anslutning till Viggbyholms trafikplats och E18.

Lägenheter för cykelfantaster

Närheten till motorvägen till trots har den nya bostadsrättsföreningen fått namnet Cykelverkstaden. Det för att projektet ska uppmuntra boende att inte använda bilen. På Täby parks hemsida kan man läsa: "Förr eller senare piskar du kanske Roslagsbanans tretton minuter blankt".

– Det är Riksbyggen filosofi med hållbarhetstänk. Vi vill minimera det fossila beroendet, säger Johan Nyman.

Bostadsrättsföreningen Cykelverkstaden kommer att ligga precis bredvid det planerade cykelstråket. I huset kommer det finnas många cykelplatser, varav flera med laddplatser. Man kommer även kunna hitta en cykelverkstad i huset där man kan reparera sin hoj. Har man inte en egen cykel så kommer det att finnas en cykelpool i föreningen.

Satsar på lägenheter för de som flyttar hemifrån

De 111 lägenheterna kommer att vara från ettor till treor och är en del av Riksbyggens StegEtt-koncept, med mindre, yteffektiva lägenheter. Huset kommer även att ha en takterrass, en gemensam utegård, växthus samt odlingslådor.

Vad menar man med ett StegEtt boende?

– Unga har idag svårt att ta sig in på bostadsmarknaden och här bygger vi yteffektiva lägenheter för förstagångsköpare, säger Johan Nyman.

Blir det billigare lägenheter?

– Prisnivån ligger i nivå med, eller lägre än, det befintliga utbudet som finns i Täby idag.

Riksbyggen kommer i senare etapper att bygga för flera olika målgrupper. De planerar bland annat för att bygga seniorboenden, för personer som fyllt 55 år.

Nybygge. Cykelverkstaden som det nya bostadsrättsföreningen heter kommer i framtiden se ut såhär. Foto: Riksbyggen

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt