Här byggs den nya bron till Djurgården

Nu byggs gång- och cykelbron som ska binda samman museiparken på norra Djurgården med Rosendalsområdet på södra Djurgården.

  • Publicerad 16:41, 4 jun 2019

Den 80 meter långa Folke Bernadotte bro, som fått sitt namn efter greven som var bosatt i Dragongården intill Museiparken, får sin invigning i september. Men sent i går kväll anlände fundamenten till Stockholm och redan i dag inleddes arbetet med att lyfta delarna på plats. Bakom initiativet står Kungliga Djurgårdens förvaltning som vill öppna nya vägar för gående och cyklister och leda folkströmmarna i nya riktningar.

BESKEDET: Helt ny bro byggs till Djurgården

Park- och gatuingenjör Anders Karlsson berättar att en del arbete återstår även efter att fundamenten är på plats. Men han tror ändå att bron hyggligt snart kan öppnas upp för allmänheten.

– Den kungliga invigningen är i september men vi hoppas kunna släppa på trafik i slutet av sommaren. Den sista besiktningen sker första veckan i augusti och efter det ska det nog inte dröja så länge, säger han.

I dag, tisdag, ska de båda 30 meter långa kantsektionerna lyftas på plats med hjälp av en kran på en pråm i Djurgårdsbrunnsviken. I morgon är det sedan dags för mittsektionen att komma på plats och göra bron komplett.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

TRE DELAR. Den nya bron på Djurgården, "Folke Bernadottes bro", levereras i tre delar, ska monteras ihop och placeras på plats i dag och i morgon. Foto: Michael Toll