På g. Både bostäder och lekplatser ska byggas när Vallentuna växer. Foto: Michael Folmer

Här byggs det i Vallentuna under året

Nytt år och nya tag. Under 2019 är det flera byggprojekt som både drar igång och som färdigställs. Här är några projekt att hålla koll på.

  • Publicerad 11:34, 9 jan 2019

I augusti förra året antogs Vallentunas nya översiktsplan 2040. I den går det att läsa om planer, visioner och strategier för Vallentuna de kommande åren. Bland annat ska 9000 nya bostäder tillkomma mellan 2018 och 2040, och i år är det främst i centrala Vallentuna som det sätter igång.

Förskola invigs

Sedan hösten 2017 har bygget med Ormsta förskola pågått, och nu i januari öppnade den. Cirka 80 barn som tidigare gick på förskolan Videgården ska få plats i den nya byggnaden som ska vara utrustat med tillagningskök. På fastigheten fanns tidigare skolbyggnaden Valhall som tillhörde Ormstaskolan.

Åby Ängar

I Åby Ängar ska totalt ska cirka 650 nya bostäder byggas. Inflyttning har redan skett i två till tre kvarter. Totalt är det åtta kvarter som ska byggas.

Brf Åby Allé håller på att färdigställa de sista av de 19 bostadsrättshus som ska byggas och inflyttning pågår. Magnolia Bostad bygger samtidigt flerbostadshus med hyresrätter, och under hösten 2018 påbörjades inflyttning i kvarter 2. Under våren 2019 kommer inflyttning ske i kvarter 9.

Hagaskolan

Våren 2017 togs första spadtaget för Hagaskolan. Skolan kommer att bli en F-9-skola med plats för 80 barn i förskolan och cirka 800 elever i grundskolan. Under de två första kvartalen 2019 kommer arbeten med installation och ytskikt utföras, finplanering av skolgårdens markytor och arbeten med inredning och möblering. Skolan beräknas vara klar för skolstart höstterminen 2019.

Ny lekplats

En ny lekplats kommer att byggas på grönytan i Tellusområdet bakom Vallentuna gymnasium. Under sommaren 2018 genomfördes en medborgardialog och ett samråd om lekplatsen, och entreprenaden för projektet planeras att färdigställas under hösten 2019.

Del av Rickebyhöjd

I november 2019 vann detaljplanen för Brf Hövdingahöjden laga i kraft. Totalt 50 bostadsrätter ska byggas bredvid Hövdingaparken vid Fornminnesvägen/Mörbyvägen. Byggstart förväntas ske våren/sommaren 2019. Inflyttning kan ske i början av 2021, om allt går enligt plan.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Kaffe och mjölksyra när Täbys värstinglopp ska testas

Nyheter Laddar upp för deltagarrekord Ett säkert vårtecken är alla joggare som dyker upp i löparspåren. Den uthålligaste sorten kan du stöta på i Täby den 31 mars, när banorna ska provspringas inför Täby Extreme Challenge.onsdag 20/3 16:43

Kafé sålde köpejuice som färskpressad

Nyheter "Var en rolig grej" Café Mj´s i Mörby centrum saluförde juice som "vår egna färskpressade juice". Men när kommunens inspektörer var på plats upptäckte man att det var färdigköpt juice från en annan tillverkare i...onsdag 20/3 15:00