HÖGST. En av landmärkena kommer att bli ett 44 våningar högt hus. Enligt planbeskrivningen kommer det höga huset, tillsammans med granntornet på 24 våningar, att bli "en tydlig accent och ett nytt inslag i Kistas siluett".

Här byggs Nordens största padelhall

Inom ett par år börjas ytterligare ett gigantiskt bygge i Kista. På det som idag är en obebyggd tomt mellan E4 och Torshamnsgatan, ska det byggas både ett 44 våningar högt hus och Nordens största padelhall.

  • Publicerad 16:00, 27 jun 2019

Det byggs mycket i Kista just nu. Vi har under våren rapporterat både om kvarteret Hekla och kvarteret Isafjord. Men det kanske mest uppseendeväckande av dem alla är kvarteret Akalla 4:1.

Idag är det en obebyggd tomt mellan E4 och Torshamnsgatan. Men inom två år kan bygget av ett jättekvarter börja här. Projektet går under namnet Playce.

– Det här är ett koncept som du egentligen inte ser någon annanstans. Vi samlar en mängd discipliner under samma tak för att skapa synergier; ett plus ett blir tre. Det berättar Patrik Mehks. Han är projektchef för Playce på Index Residence, ett av tre företag som deläger projektet.

Det han syftar på är att det i kvarteret kommer att finnas allt från lägenheter, hotell, gym och en galleria med food court, till en gigantisk rackethall.

– Det blir en slags delningsekonomi. Gymkedjan kommer så klart att leverera gymkort till lägenheterna. Och kanske hotellägaren kommer driva restaurang i gallerian, fortsätter Patrik Mehks.

Stockholms högsta bostadshus

En av landmärkena kommer att bli ett 44 våningar högt hus. Det är betydligt högre än både Kista torn och den nya skyskrapan på Torsplan, på 35 respektive 36 våningar.

Enligt planbeskrivningen kommer det höga huset, tillsammans med granntornet på 24 våningar, att bli "en tydlig accent och ett nytt inslag i Kistas siluett". Husen kommer att innehålla hotell, longstay och bostäder.

– Det blir små lägenheter. Men deras vardagsrum kommer ju att vara hela anläggningen.

Patrik Mehks berättar att den typiska målgruppen för bostäderna är människor mitt i karriären som kanske inte hunnit bilda familj än. Och den typiska målgruppen för longstayhotellet är konsulter, kanske inom it-branschen, som är här på längre eller kortare uppdrag.

Ett annat spektakulärt inslag i bygget är en hall för tennis och paddel, med 26 banor. Planen är att det ska bli Nordens största padelcenter. Från början var tanken att det skulle bli en tennishall, men planen har justerasts.

– En planprocess tar lång tid, och penseldragen hinner ändras. Padel är ju en sport på frammarsch, säger Patrik Mehks.

Hallen kommer också att ha en centercourt där matcher kan spelas, med plats för 1200 åskådare. Den ska bidra till att skapa "en mer levande och attraktiv stad genom funktioner av offentlig karaktär så som tennis och paddel", enligt planbeskrivningen.

Arbeta, idrotta och äta dygnet runt

I anslutning till hallen finns det en entréhall, som kallas Playce square. En av attraktionerna där är en foodcourt.

– Tanken är att den som bor här ska kunna arbeta, idrotta och äta dygnet runt, säger Patrik Mehks.

I området kommer det också att finnas ett torg, som ska ha inriktning mot aktivitet och rörelse. Det har därför "utformats som en plats för olika fysiska aktiviteter där funktionerna knyts ihop av slingrande löpbanor. På torget föreslås scen och en rollerderbybana", står det i planbeskrivningen. En ny park på 800 kvadratmeter planeras också.

Själva bygget kan påbörjas inom två år.

– Den ska ställas ut nu, och vi hoppas att planen vinner laga kraft i början av nästa år. Vår plan är att börja bygga 2021, och sedan tar det väl ungefär tre år att bygga. Så i slutet av 2023 skulle allt kunna vara på plats, om inget oförutsett inträffar längs vägen.

Tjejer formar sin egen drömpark

Planförslaget innebär i korthet:

Cirka 700 bostäder

Hotell

Kontor

Tennis - och padelhall

Center court för tennisevenemang med möjlighet till 1200 sittplatser

Verksamhetslokaler för kommersiell service (butiker/restauranger/caféer m.m.)

En livsmedelsbutik

Parkeringshus med möjlighet för cirka 400 bilparkeringsplatser och cirka 1000 cykelparkeringsplatser

Park

Torg

Visa merVisa mindre

KVARTER. Det här är ett koncept som du egentligen inte ser någon annanstans. Vi samlar en mängd discipliner under samma sak för att skapa synergier; ett plus ett blir tre. Det berättar Patrik Mehks.

De som står för bygget

Markanvisning har tilldelats Playce AB, tidigare kallat Sport Hotels of Sweden AB.

De tre ägarna bakom Playce AB, till lika delar, är:

Court Real Estate, Index Residence och Executive Invest Stockholm

Källa: Fastighetsvärlden

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt