Byggnation. Så här ser det ut idag på platsen, banan är byggd och lökar planterade i de 54 odlingslådorna som sats på plats. Foto: Maria Svensson

Här byggs Norrorts första käpphästbana

Gamla galoppfältet i Täby kommer snart att fyllas med hästar igen. Dock blir det inga riktiga hästar – utan leksaksdjuren med pinne och tyg.

  • Publicerad 16:29, 12 nov 2019

Nya Täby park växer fram och för varje dag som går kan man se förändringar i området. Minnen från gamla Täby galopp lever dock kvar, nya gator har fått namn som Tränsgatan och Sadelgatan och i de gamla båsen hålls marknader.

Nu får Täby park en till nyhet – som påminner om svunna i tider.

I området byggs Norrorts första arena för populära sporten där man tävlar i hoppning och dressyr med en käpphäst.

– Ja, det ska bli en käpphästbana. Sporten har blivit väldigt populär de senaste åren och det ville vi haka på, säger Johan Nyman, projektchef för Täby park på Riksbyggen, som bygger banan.

Tanken är att den ska locka fler tjejer till de allmänna ytorna.

– Det är ett alternativ för att inte bara locka pojkar. Ofta bygger man fotbollsplaner på platser som den här, men vi vill göra något annat, säger han.

Inspirationen kommer från den käpphästbanan som byggts i Fruängen och som var Sveriges första arena för käpphästridning. Banan i Täby park är 15 gånger 30 meter, och är inhägnad med trästaket.

– Vi kommer att sätta dit hinder och fixa till platsen senare, säger Johan Nyman.

Här invigs Sveriges första käpphästarena

Intill banan har Riksbyggen även ställt upp 54 stycken odlingslådor och byggt två bodar.

Den ena boden är en säljbod och kommer att användas som visningsrum för Riksbyggen, och den andra är en konstbod där lokala konstnärer kan ställa ut.

Skridskobana på vintern

I området planeras även för en grillplats och sittmöjligheter. Vintertid kommer den inhägnade käpphästbanan också kunna förvandlas till skridskobana.

– Hela parken ska finnas för att de som flyttar in i Täby park ska ha något att besöka, men den är även till för andra Täbybor. Tanken är även att man ska kunna spela fotboll eller boule på platsen, säger Johan Nyman.

Platsen där banan nu ligger ska på sikt omvandlas till bostäder – men det kan dröja. Enligt Johan Nyman kommer käpphästbanan kunna finnas kvar ett antal år.

– Den ska leva vidare så länge som möjligt, allt från tre till tio år, säger Johan Nyman.

Den 26 april nästa år är det invigning men platsen kan användas av allmänheten redan nu. Käpphästen får man ta med sig själv.

– Platsen kommer vara helt klar till våren då den invigs, och sen kommer den att utvecklas i takt med att folk flyttar in i området, säger han.

Galopp. Tidigt i somras invigdes banan i Fruängen, det är från denna som Riksbyggen hämtat inspiration ifrån. Foto: Sacharias Källdén

Stockholm Direkt