Här byggs stans nya galna kolonistugor

Ett hus i plast och en stuga med innergård. Nu byggs nya fräsiga kolonilotter vid Hornsberg.

  • Publicerad 19:00, 22 maj 2018

Det är Koloniföreningen Karlbergsbro som nu fortsätter att växa. Förra året så invigdes fyra nya kolonistugor, vilket ska vara de första nybyggda lotterna i innerstan på över hundra år.

Har Kungsholmens fått världens häftigaste kolonistugor?

Nu är de sista fyra på väg upp. Och precis som sina föregångare är det spektakulära byggen. Eller vad sägs om en kolonistuga som ska ha sin egen "innergård". Bakom designen står bland andra KTH-studentern Isa Lopes, Johannes Wiktorsson och Viktor Lindström. Tillsammans med den kommande lottägaren har de skissat på designen. Nu är bygget i full gång.

– Det är extremt många som går förbi och frågar, lätt tio om dagen. Många är positiva. Det är kul för föreningen här är väldigt på, de vill att de här nya stugorna ska vara en modern årsring, säger Viktor Lindström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Själva "stugan", om man nu kan kalla den så, ska ligga i ena hörnet av tomten och sedan ramas in med en pergola, för odling, och ytterligare ett förrådsskjul. Huset blir endast 88 centimeter brett (!) på insidan.

– Det är plats för tre sänger men det blir inget golv. Därför har vi skurit ner alla dörrar så de kommer fungera mer som skåpsluckor och där bakom blir det olika funktioner, som förråd eller sovplatser. Det är en familj med tre personer som ska vara här sen, säger Viktor Lindström.

Men det är inte det enda unika bygget som lär ta plats. Bland annat ska en stuga som är gjord helt i plast och formad som en båt ställas på granntomten berättar studenterna.

I slutet av sommaren ska de nya stugorna stå på plats.

För fler bilder, se filmen ovanför rubriken.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.