HÖGA PLANER. Årstaberg kommer om några år vara det höghustätaste området i Stockholm Foto: Illustration: JM samt Equator Stockholm och Tomorrow

Här byggs Stockholms nya höghuskluster

Det planeras, skissas och byggs på minst åtta riktigt höga hus i Årstaberg.

  • Publicerad 12:56, 1 nov 2017

Just nu håller tre höga hus på att byggas längs spåren vid Årstabergs station. Det är Ikano Bostad som bygger och huskropparna blir uppemot 16 våningar höga.

– De här blir ett nytt landmärke. Husen kommer verkligen sticka ut. Det blir nästan som ett litet Manhattan här i Årstaberg, säger Christian Dahlman, bostadsutvecklingschef på Ikano.

New York- antydningen är kanske inte helt fel. För de tre husen kommer inom kort vara långt ifrån ensamma om att vara höga på platsen. Industriområdet strax intill är på väg att göras om till bostadsområde och där kommer två punkthus byggas som bli ännu högre. Även dessa byggs av Ikano.

Här får Liljeholmen ny kajpromenad

– De blir 23 våningar och eftersom husen ligger högt från början så det blir fantastisk vy. Redan högt från fyra, fem våningar är utsikten otrolig, säger Christian Dahlman.

Fortsättningsvis får bostadsbolaget Magnolia inom kort markanvisning att bygga bostäder vid infarten till Sjöviksbacken och vidare längs med Årstabergsvägen. Totalt är det 220 lägenheter som planeras, fördelat på fem olika huskroppar. Ett av husen planeras bli omkring 20 våningar. Planen är att efter markanvisning påbörja planarbetet under 2018, vilket innebär att det kan börja byggas om cirka fyra år. Ännu finns det inga skiss- eller visionsbilder.

– Det är höga hus som staden har efterfrågat i den här stadsdelen. Vi planerar att bygga med tegel i varierande kulörer med ganska mycket glas i ögonhöjd för att skapa ljus, säger Klas Ljungberg, affärsområdeschef på Magnolia Bostad.

Varför blir det så många höga hus just här?

– Det är ett centralt läge med väl fungerande struktur och otroligt nära till både grönområden och kollektivtrafik. Man vill helt enkelt utnyttja platsen och skapa så många bostäder som möjligt, säger Christian Dahlman.

Stockholm säger nej till skyskrapa i trä

– Staden ser gärna att det byggs höga hus på den här platsen. I och med vad som planeras i området framöver blir våra hus en anpassning till befintlig struktur, säger Klas Ljungberg.

Slutligen, 700 meter bort har JM precis byggstartat sitt tredje av totalt fyra höghus vid Liljeholmskajen. Husen där blir uppemot 26 våningar.

Höghusklustret

Längs spåret: Tre höga hus med 16 våningar längs spåret vid Årstaberg vid gränsen. Ett av husen är byggstartat, under hösten planeras nästa påbörjas. Första lägenheterna är klara för inflytt 2018.

I industriområdet: Två höga hus på 23 våningar ska byggas när det nuvarande industriområdet vid Årstabergs pendeltågsstation rivs.

Årstabergsvägen: Magnolia bostad får nästa vecka markanvisning för 220 lägenheter längs Årstabergsvägen. Planerar att bygga fem huskroppar där det högsta huset är 20 våningar.

Vid vattnet: JM började förra veckan att påbörja våningsbyggandet av Kajplats 6, det tredje av totalt fyra 26-våningshus vid Liljeholmskajen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.