Nytt. Nu pågår ett rondelbygge på Norrviksvägen. Även ute på Barkarbyfältet ska den så kallade BRT-vägen bli med rondell. Foto: Louise Bornhall

Här byggs två nya rondeller i Järfälla

Arbetet med att dra en ny väg över Barkarbyfältet för den kommande snabbusslinjen till Akalla är i full gång. Nu går processen in i det andra etappen, och två rondeller ska komma på plats.

  • Publicerad 12:04, 5 maj 2020

Det kommer att bli en intensiv byggtrafik.

I februari sattes spaden i marken för den nya vägen över Barkarbyfältet, som ska knyta an till Norrviksvägen. Syftet med vägen är att göra plats för den planerade Bus rapid transit, BRT, linjen som innebär snabbussar från Barkarbystaden till Akalla.

Det hela är en lösning för att området ska få en koppling till tunnelbanan i Akalla, innan den går hela vägen till Barkarby.

Den första etappen av vägbygget, från Herrestaskolan till en bit ut på fältet, är klar och har varit i drift sedan i vintras. På fältet ska det nu byggas en rondell, dessutom ska en ny koppling till Norrviksvägen närmare Akalla komma på plats.

– Rondellen blir en korsningspunkt för de som ska in till området där byggnationen pågår, och för busstrafiken som korsar byggtrafiken. Det kommer att bli en intensiv byggtrafik, därför behövs en rondell, säger Peter Johansson, stabschef i Projekt Barkarbystaden.

Tillfällig lösning

Den så kallade BRT-vägen är en temporär lösning, och den första sträckan från Herrestaskolan kommer endast att användas under några år framöver. Vägen flyttas nämligen allt eftersom Barkarbystaden fortsätter att växa ut på det nuvarande fältet.

– Vi bygger gator och vägar för att det ska fungera för stadsutvecklingen, inte för att permanenta stora vägar där det inte finns någon stad ännu, säger Peter Johansson.

Också på själva Norrviksvägen byggs det nu en rondell. Liksom tidigare påverkas andelen körfält som är öppna, och bussarna har för närvarande inte ett eget körfält.

Planen är att trafiken ska kunna rulla på hela den så kallade BRT-vägen i mitten av augusti, och att den nya busslinjen då ska tas i drift.

Första spadtaget för nya "superbussen"

Här är förändringarna i Järfällas SL-trafik

Det här är nya BRT-vägen

BRT står för Bus rapid transit. Planen är att en ny busslinje, där bussarna ska ha egna filer för så bra framkomlighet som möjligt, ska dra igång mellan Barkarbystaden och Akalla.

Den snabba busslinjen ska ge Barkarbystaden en koppling till tunnelbanan innan det att den går hela vägen till Barkarby.

I mitten av augusti är tanken att bussarna ska börja rulla.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt