Nytt. Metoden att dammsuga upp alger har aldrig testats i Vallentuna tidigare. Bengt Simonsson är processledare på forskarföretaget Teknikmarknad som utvecklat tekniken. Till höger sitter Frida Hellblom på kommunen. Foto: Josefine Thureson Kämpe.

Här dammsugs Vallentunasjön på alger

Nu testar kommunen en ny reningsmetod i Vallentunasjön. Den kallas lågflödesmuddring och görs med en specialutvecklad flott-dammsugare. VallentunaDirekt fick följa med ut på sjön och titta.

  • Publicerad 15:14, 17 maj 2019

Du som promenerat nere vid Gustavs udde i veckan kanske har lagt märke till att det dykt upp bassänger och slangar intill stranden och att en maskin åker runt på vattenytan.

Det är Vallentuna kommun, i samarbete med Täby, som just nu gör ett pilotförsök att rena Vallentunasjön med en unik dammsugar-teknik, utvecklad av företaget Teknikmarknad i ett labb på Kungliga tekniska högskolan.

– Flera i vårt team har anknytning till Vallentuna. Så de är på oss om att vi måste rädda Vallentunasjön nu, haha, säger Bengt Simonsson, processledare för forskning och utveckling på Teknikmarknad.

Tekniken som nu testas i Vallentunasjön för första gången har tagits fram specifikt för att råda bot på övergödda sjöar.

Under en specialdesignad flotte, kallad Svanen, har man kopplat på en slags dammsugare. Den suger upp det översta lagret bottensediment, bestående av alger och plankton, som avger fosfor när de bryts ned. Sedan pumpas det vidare till bassänger på land där alger och plankton skiljs från vattnet genom sedimentering. Sedan åker det sedimenterade överskottsvattnet tillbaka ut i sjön.

Omvandlas. Det sediment som sugs upp från sjön renas från överskottsvatten i bassänger. Sedan ska det omvandlas till matjord. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Har hunnit ta bort 3-4 ton smuts

På så sätt renas Vallentunasjön från den övergödning som sker på grund av den stora mängden alger och plankton.

– Vi har testat flera andra metoder i Vallentunasjön, men det är först på senare år som man flyttat fokus till den interna övergödningen istället för att bara jobba med den externa. Det här är en metod som verkar lovande. Just för att man tar bort fosforn, säger Frida Hellblom, vattenhandläggare och miljöinspektör på kommunen.

Under pilotförsöket i veckan har man lyckats ta upp 3-4 ton näringsrikt sediment och tanken är att man sedan ska ta rätt på det genom att använda det som växtgödningsmedel.

Pilotförsöket finansieras av den pott som Vallentuna och Täby gemensamt satsat på Vallentunasjön i år, en miljon vardera. Försöket ska sedan utvärderas och läggas som ett förslag till kommunpolitikerna, som då beslutar om man ska fortsätta använda metoden eller inte.

Hur fräscht är det att bada i Vallentunasjön?

– Det är helt okej. Du blir inte sjuk, säger Frida Hellblom och tillägger:

– Men i augusti är det blomning av cyanobakterier som inte alltid är så hälsosamma, då är det inte så bra att få kallsupar om det är en kraftfull blommning.

Tennisesset Sonja, 11, siktar mot eliten

Nyheter Vallentunatjejen vinner redan mot vuxna Vallentunabon Sonja Wedenski är bara 11 år men vinner redan mot vuxna i tennistävlingar. I somras tog hon hem segern i Sveriges största utomhustävling för juniorer; Båstadtennis Corem Open....fredag 20/9 17:04

Så rullar livet i Norrorts busshjärta

Nyheter På Danderyds sjukhus busstorg samlas norra länet Alla vägar bär till busstorget vid Danderyds sjukhus. Åtminstone om du bor i norra länet, och de flesta Norrortsbor lär ha spenderat en hel del tid här. Vi hängde en timme vid bussarna och kollade in...fredag 20/9 16:42
Stockholm Direkt