Här dansar de salsa – med social distans

Den populära seniorsalsan som brukar hålla till i Danzaríns studio på Upplandsgatan har flyttat ut till dansbanan i Vasaparken. För den som är sugen och har åldern inne, 50 plus är det som gäller, är det välkommet att hänga på.

  • Publicerad 09:21, 28 apr 2020

Varje måndag klockan 11 fram till och med den 8 juni hålls salsa för 50-plussare på dansbanan i Vasaparken. Instruktören Monica Grahn var 2018 med i ett världsmästerskap för amatörer i Orlando där hon tog silver i sin klass för seniorer.

– Det var otroligt roligt och där var jag definitivt äldst, säger Monica Grahn innan hon får igång dagens kursdeltagare.

Antingen kan man köpa ett terminskort eller ett klippkort om man vill vara med och dansa. Monica började att hålla i danskurser på Friskis och Svettis och flera av deltagarna där har hängt på till salsan.

– Danspassen var jättepoppis och så fick jag frågan om jag inte kunde hålla i en kurs i salsa för äldre, säger Monica Grahn.

Garage i Vasastan ska fyllas med dans

Nu är det sex måndagspass kvar på terminen och de kommer att hållas i Vasaparken. Vill man prova på är det bara att komma förbi.

– Det blir lite som en intensivkurs. De flesta som kommer har nog gått hela terminen så man får vara beredd på att de andra kanske har kommit lite längre. Men nybörjare är självklart välkomna, säger Susie Häggkvist som driver Sabor Latino Dance Academy där salsa för 50-plussare är en av många olika kurser.

Hon startar salsa-kurser för seniorer

Hon berättar att hon i coronatider får anpassa verksamheten "dag för dag".

– Jag kommunicerar med kunderna och några har varit med i studion och så har vi haft pass via tjänsten Zoom för de som kanske känt sig lite sjuka eller inte vill åka kollektivt, säger Susie Häggkvist.

Att dansen för 50-plussare flyttade ut i parken var bland annat på grund av corona-virusets spridning.

– Vi gjorde det så fort vädret tillät så att fler kan vara med och med tanke på corona. Jag som är 70 plus får inte jobba nu som jag brukar i Gustav Vasa skola så det här är veckans höjdpunkt för mig, säger Monica Grahn.

Och hennes kursdeltagare verkar också trivas.

– Det är ren glädje och bra hjärngympa. Vi hade Monica som instruktör på Friskis och hennes pass där blev snabbt fulla. Vi blev sugna på att lära oss hur man dansar salsa så det var därför vi började här, säger Karin Litsén.

Carl-Åke Litsén är för dagen den enda mannen som är med och dansar.

– Jag förstår inte att fler killar inte kommer. Normalt brukar vi vara tre stycken. Mitt mål är att våga gå upp och dansa på dansbanan i Tantolunden, det har jag inte vågat än, säger Carl-Åke Litsén.

Anita Looström, 82, tycker att salsa "är ett underbart sätt att röra sig på".

– Det borde de egentligen ha på alla äldreboenden.