Här dansas sista dansen vid Årstaviken

Välfyllda evenemang varje kväll, ett blomstrande folkliv och ett stort antal nya människor som vågat sig ut på golvet. Sommaren vid dansbanan har minst sagt varit en succé. Men nu är säsongen över.

  • Publicerad 09:10, 22 sep 2018

Hela slänten gungar i sensommarsolen när dansbanan vid Årstaviken intagits av lindyhop-fantaster från hela stan. Det är den 18 september och möjligtvis sista danskvällen för i år, beroende på hur vädret utvecklar sig framöver. Henrik Rex Jakobsson, en av de som var med och startade upp dansbanan, står bakom skivspelarna under swingkvällen P-Tzz-Dah! – och har så gjort, varje tisdag varje sommar sedan begynnelsen vid Skånegläntan för tre år sedan. Tja, förutom förra tisdagen då, när det regnade.

– Det är enda gången vi bommat. Vi har ju försökt få till ett tak här ett bra tag, vi hoppas vi kan få stöd från staden så att vi får till det nästa år.

Dansgolvet är fyllt av människor i alla åldrar, och man får anstränga sig rejält för att hitta någon som inte har ett leende på läpparna. Anna Lundbäck och Åsa Boström säger att de är här så ofta de kan.

Glatt. Inga många sura miner när det vankas kvällsdans vid Årstaviken. Foto: Ylva Bergman

– Det är fantastiskt med alla blandade åldrar, jag tar med min pappa som är 75 hit ofta och dansar tillsammans. Det har också blivit en fin samlingspunkt, när det är musik, ljus och folkliv här så känns hela området tryggare, säger Åsa Boström.

– Man träffar nya vänner här varje gång. Det är också en sådan enorm skillnad jämfört med att gå ut på krogen, det är liksom inte roligt längre. Här är det ingen som raggar, det är bara ren glädje, säger Anna Lundbäck.

Missen som får dansarna att döma ut nya dansbanan på Södermalm

Någon som verkligen tar tillfället i akt att socialisera vid dansbanan är australiensaren James Jensen. Han har just avslutat en omgång på banan med nederländaren Julia Bunnik.

– När man flyttar hit från ett annat land är det inte speciellt lätt att få kontakt med svenskar. Men här går det hur bra som helst! Se bara här på alla nya vänner jag fått, skrattar han och sveper med armen över hela dansgolvet.

Tryggt. Det sprudlande folklivet vid dansbanan under sommaren har gjort hela området till en tryggare plats, säger dansarna själva. Foto: Ylva Bergman

ORÄDDA. Sara Bodén, Sara Arvidsson och Zaira Perdigan värmer upp med picknick innan de äntrar dansbanan. Risken att känna sig obekväm av att fler börjat hänga omkring dansbanan för att titta på, känner de inte igen. "Snarare tror jag vi dansare går igång på det, man vill ju inspirera andra så att de också upptäcker det härliga med att dansa" säger Zaira Perdigan. Foto: Ylva Bergman

Just i kväll vankas det lindyhop på menyn, men under sommaren har det dansats under temakvällar med allt från salsa till kizumba och queertango. Allt oftare omgärdas banan av picknick-sällskap som själva kanske inte dansar, men som njuter av den trevliga stämningen.

Skulle inte skada med toaletter

Föreningen har länge försökt få till en markis, som man kan dra fram i händelse av dåligt väder. Och några toaletter skulle inte skada heller, menar Henrik Rex Jakobsson, som för ständig dialog med stadsdelsnämnden om just de sakerna.

– Det här är ju ett drömscenario i stadsbilden, det är nyktert, musik, dans och glada människor i alla åldrar, från olika nationaliteter och socialgrupper som samlas. Försök hitta det någon annanstans, säger Henrik medan han återvänder till skivspelarna.

Nya vänner. Swingfantasterna Anna Lundbäck och Åsa Boström har lärt känna varandra på dansbanan. Foto: Ylva Bergman

Dansbanan...

...är ett medborgarförslag som blev verklighet 2015. Då låg den vid Skånegläntan, men blev tvungen att flytta på grund av klagande grannar. Sedan flytten har inte en enda granne opponerat sig, enligt Henrik Rex Jakobsson.

...ligger nu bredvid restaurangen Nyfiken Gul vid Årstaviken.

...har nyligen antagit namnet Sprallen, efter en dansbana som låg i samma område på 1940-talet. Den dåvarande dansbanan, närmare Eriksdal, kom till under metallstrejken. Pengarna som samlades in under dansevenemangen gick till strejkkassan, och tillföll de drabbade arbetarfamiljerna.

VETERAN. Henrik Rex Jakobsson säger att den nya placeringen vid Årstaviken varit toppen. "Vi har bara fått positiv respons sen flytten. Vi hör hemma här, helt enkelt". Foto: Ylva Bergman