Foto: Privat

Har de södra Stockholms mest julmaxade hus?

Julmusik strömmar ur högtalare och decembermörkret trängs bort av kulörta lyktor. I östra Skogås hittar vi årets första – och otroligt maxade – bidrag i Huddinge-, Botkyrka- och SkärholmenDirekts julpyntstävling.

  • Publicerad 13:43, 4 dec 2017

Mycket av slingorna sitter året om på staket och på huset. Så i år har det inte tagit så lång tid. Förra året tog det två månader, i år tog det en månad.

Den första advent samlades ett sjuttiotal personer på Romansvägen för att beskåda Skogås stolthet i decembermörkret: "Den lysande gaveln". Prick klockan 18 (samma tid som varje år) tändes de tiotusentals lamporna och spred sitt ljus över grannskapet.

Här bor Jesper Gustafsson och Angelica Johansson, som välkomnade besökarna med varm choklad och pepparkakor.

Varför pyntar ni så här?

– Min sambo Jesper och hans pappa har byggt upp ett intresse år efter år. Hans pappa har ett radhus precis bredvid och det har de pyntat i 15 år. Men vi har större yta så nu lägger de krutet på oss, säger Angelica Johansson.

Hur lång tid tar det att sätta upp?

– Mycket av slingorna sitter året om på staket och på huset. Så i år har det inte tagit så lång tid. Förra året tog det två månader, i år tog det en månad.

Hur många lampor är det?

– Vi har inte räknat, men cirka 70 000.

Hur ser elräkningen ut?

– Det blir en tusenlapp extra varje vinter. Men det kanske drar iväg lite extra i år. Men vi snor lite el från min sambos pappa också.

Går det mycket proppar?

– Ibland när det testar slingorna. Eftersom det är många som hänger ute året om så kan någon vara trasig. Men vi fördelar elen på olika uttag och så.

Vad tycker grannarna?

– Vi möts bara av positiva reaktioner. Hittills i alla fall. Förra året fick vi till och med julkort från en av grannarna som tackade för att vi lyser upp.

I år har ni julmusik utomhus för första gången. Hur högt spelar ni?

– Man hör det bara litegrann på gångvägen när man går förbi.

Tröttnar ni någonsin på det här?

– När jag flyttade in för tre år sedan tänkte jag gud vad pinsamt. Men nu är det bara jättemysigt och fint. Och barnen tycker också om det. Så vi kommer fortsätta!

– När någon frågar var vi bor säger man bara att vi bor i det lysande huset på hörnet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.