Demonsterar. Ett flertal personer slöt upp utanför Landstingshuset på tisdagsmorgonen. Foto: Clarence Frenker

Här demonstrerar de för en bättre allergivård

Cityakutens allergimottagning läggs snart ner och ytterligare en är hotad. I morse anordnades en demonstration utanför Landstingshuset på Kungsholmen för att påverka politikerna.

  • Publicerad 13:04, 12 mar 2019

Ett 20-tal personer samlades på tisdagsmorgonen utanför Landstingshuset på Kungsholmen för att demonstrera mot de kommande nedläggningarna av allergivården i Stockholm.

På handskrivna plakat stod det ”Rädda vår allergivård”, "Fler allergologer" och ”Snart pollentid – var finns allergivården?” som skrivits med hopp om att påverka politikerna inför sammanträdet i regionfullmäktige.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi ser att allergivården i Stockholm är hotad. En specialistmottagning stänger ner i slutet på mars och ytterligare en hotas av nedläggning om det här förslaget som ligger på landstingsbordet går igenom, säger Eva Maria Dufva, vice ordförande för Astma- och allergiförbundet region Stockholm och Gotland.

"Kommer inte att finnas vård"

Det är Cityakutens allergimottagning som i mars stänger ner sin verksamhet till följd av dålig lönsamhet. Och nu riskerar även mottagningen på S:t Görans sjukhus gå samma väg om det nuvarande förslaget för revidering av vårdvalet allergologi blir verklighet, enligt Astma- och allergiförbundet.

– Konsekvenserna blir att vården för personer med allergi blir otillgänglig. Det kommer inte att finnas vård. Redan i dag är det köer som är längre än sex månader och går förslaget igenom kommer de bli ännu längre, säger Eva maria Dufva.

Elisabet Olsson, ordförande för Astma- och allergiregion Stockholm och Gotland, är oroad över situationen.

– Som det är i dag tycker jag att det är katastrof, det har varit kris i många år. Vi har därför påtalat från Astma- och allergiförbundets sida att det behöver utbildas fler allergologer och även ersätta dem som går i pension, säger hon.

"Längre köer"

Enligt Elisabet Olsson har dock gehöret varit dåligt, vilket nu enligt henne väntas påverka de som behöver specialistvård, särskilt under den kommande pollensäsongen som spåtts bli den värsta på 45 år.

– Konsekvenserna av det hela blir att köerna blir ännu längre där det finns allergologer. Som det är idag är det flera månaders väntetid för att komma fram, och sedan ytterligare flera månaders väntan för att få behandling, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon hoppas nu att politikerna tar sitt ansvar.

–  Eftersom det är katastrof måste vi göra något. Vi har tidigare gjort en framställan till politikerna. Nu vädjar vi till den att de tar sitt ansvar och ser till att vi får en allergivård som fungerar. I Stockholm är 700 000 allergiker och 200 000 astmatiker, det måste därför till kompetens för dem som behöver vård, säger Elisabeth Olsson.

S vill ha färre aktörer

Talla Alkurdi (S), oppositionsregionråd i Stockholm, var på plats och pratade med demonstranterna.

– Det här är en väldigt viktig vård. Det är tusentals stockholmare som lider av att vi inte har en bra allergivård i Stockholm idag, och nu riskerar ännu en mottagning att stänga. Och speciellt nu när pollensäsongen drar igång är det väldigt många som kommer att drabbas av att vi får en försämrad allergivård, säger hon.

Socialdemokraterna i Region Stockholm vill i stället se en annan vårdmodell med färre och större aktörer.

– Det vi ser är att man borde bygga upp det med att ha upphandlad verksamhet i stället för vårdvalssystemet och att regionen tar fram en handlingsplan för hur kompetensförsörjningen ska säkras, säger Talla Alkurdi.

L: "Behövs fler som utför vården"

Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) har tidigare pekat på de extrapengar som skjutits till för vårdval allergologi – pengar som specialistmottagningarna dock menar inte räcker.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Förslaget till revidering har naturligtvis föregåtts av en noggrann analys av vår förvaltning, kring hur mycket vård som utförs i dag, hur resurserna utnyttjas, hur mycket tid som ägnas åt patientmöten, säger hon i en skriftlig kommentar till SVT.

– Det behövs fler som utför vården, fler allergologer, men även att sjuksköterskor kan ta emot fler besök, vilket revideringen av vårdvalet syftar till, säger hon.