Här demonstrerar eleverna för klimatet

Idag hålls den andra stora skolstrejken för klimatet, ledd av Greta Thunberg i Stockholm.

  • Publicerad 14:04, 24 maj 2019

Enligt polisen samlades cirka 4000 personer för att gå med i marschen och lyssna på tal och uppträdanden i den andra stora skolstrejken anordnad av Fridays for future, ledd av Greta Thunberg.

Vallentunabor demonstrerade för klimatet

Greta Thunberg gick främst i demonstrationen. Foto: Albin Tingstedt

Rörelsen har blivit global och skolstrejker skulle idag enligt uppgift hållas på närmare 1 400 platser i 115 länder.

Marschen gick från Humlegården till Kungsträdgården där tal från bland andra Greta Thunberg, klimatforskare samt uppträdanden väntade enligt programmet.

Hartmut och Margarete Hoffman Foto: Albin Tingstedt

Hartmut och Margarete Hoffman kom till Sverige från Tyskland på semester. Men de tog med sig klimatskylten ifall något skulle ske.

– Det är bra att strejken sker. Det är de unga som vi alla kan sätta vårt hopp i. Det är den här rörelsen vi kan lita på ska göra en förändring. Strejken är sen överväldigande för alla, unga som gamla.

Enligt utbildningsförvaltningen gäller skolplikten men att det är upp till varje skolas rektor att bevilja eventuell ledighet, enligt DN. Flera skolor har meddelat att elever som närvarar kommer få "oglitig frånvaro".

Nora, Maja och Alma är elever på Tallkrogens skola, Foto: Albin Tingstedt

Nora, Maja och Alma är elever på Tallkrogens skola, men idag befinner de sig i marschen till klimatstrejken.

– Klimatet är viktigt och det är en viktig fråga, säger Alma.

– Man måste passa på när vi ännu är unga, annars kan det vara på sent, säger Maja.

De alla tre menar att grejen med skolkande är att få folk att tänka till.

– Det är 100 procent värt att vara en del av strejken, trots att man får frånvaro från skolan. Men man borde få ledigt, säger Alma och tillägger:

– Om man får möjlighet att gå på strejken bör man göra det. När man är här tänker mer på vad man själv kan göra, hemifrån och man kan prata om det i skolan.

Isabelle Axelsson från Fridays For Future inledde demonstrationen på Kungsträdgården.

– Vi lever i sjätte massutrotningen. Den femte var den som utrotade dinosaurierna. Det är inte vårt fel. Vi befinner oss i en ekologisk kris. Vi har suttit på ett torg i 40 veckor och ändå har politiker och vuxenvärlden inte lyssnat. Därför är vi här idag, sa hon bland annat.

Greta Thunberg avslutade sitt tal med:

– Vi är här i dag för att vi har valt sida. Vi har valt att stå på rätt sida i historien. Vi är här för att städa upp efter våra föräldrar och vi kommer inte att sluta förrän vi är klara, uppger Aftonbladet