Här drog julgransförsäljningen igång redan idag

Försäljningen av julgranar har startat i Stockholm. Så här spår försäljningsexperterna om årets trend och när det kan bli för sent att köpa ditt barrträd.

  • Publicerad 15:19, 11 nov 2019

Ute på Gärdet slog den klassiska och stora försäljningen av julgranar upp portarna idag, måndag. Och enligt Johann Strick, som sålt julgranar i 30 år, är intresset stort direkt, framförallt kring olika företag, bostadsrättsföreningar och kommuner, men även privatpersoner.

– Det är två privatpersoner som redan har köpt gran idag, både granar och julgransfötter. Men det är framförallt utegranar som säljs nu. Där är den stora boomen innan första advent, säger han.

När det gäller innegranar är det snarare kring lucia som det största köptrycket brukar vara så de som vill välja och vraka gran bör göra det innan dess.

– Sedan blir det kanske ännu tidigare i år eftersom många kanske är lediga mycket även i år som förra året. Så antingen köper man nog en gran tidigt eller så hoppar man det helt. En del är fortfarande ute och handlar gran 22:a eller 23:e, men för 30 år sedan sålde vi även på julafton men det är inte lönt längre.

Årets trend bland granarna, finns det en sådan?

– Rödgranen är på väg tillbaka. Den luktar gran, det gör inte Kungsgranen på samma sätt, säger Johann Strick.

Vad har du själv för gran, du som expert?

– Jag tror inte det blir någon i år. Det kommer vara full rulle här och sedan drar jag till Mexiko den 23:e för bland annat ett bröllop. Men en utegran hade jag gärna haft, att liva upp med lite kulor.

På väg tillbaka. Rödgranen kommer alltmer tillbaka för dess granlukt