Konst. Att titta ner i mobilen eller läsa en bok är väl vanligare än att man tänker varför det ser ut som det gör när man står och väntar på tunnelbanan. Foto: ROLF ANDERSSON

Har du sett det konst(iga) i Mörby?

De allra flesta Danderydsbor åker någon gång tåg från Mörby centrum, vissa gör det dagligen. Men har du tänkt på varför det ser ut som det gör vid perrongen?

  • Publicerad 15:56, 28 sep 2016

Människor skulle passera här dagligen och vi ville skapa något som upplevs som ljust och luftigt

Det har gått 38 år sedan tunnelbanestationen i Mörby centrum invigdes. Men det har gått 40 år sedan utsmyckningen av stationen påbörjades.

Har du lagt märke till hur färgerna förändras beroende vart på perrongen du står? I ena änden dominerar abstrakta former av rosa och vitt - och i den andra änden är det en grågrön färg som täcker sig över bergsväggen.

Konstnärerna bakom utsmyckningen är Karin Ek och Gösta Wessel som bägge var i 30-års åldern när de fick det ärofyllda uppdraget.

– Vi träffades på Konstakademin och vi hade en lärare där som även var chefsarkitekt på SL under den tiden. Då anordnade han en tävling där vi fick tävla om att gestalta stationen vid Bergshamra, säger Gösta.

Kämpade dag och natt

Karin och Gösta började samarbeta och det fanns inget annat mål än att kamma hem tävlingen.

– Vi kämpade för fullt, dag som natt, vi gjorde prototyper med olika färgsättningar. Och jag kommer ihåg att jag tänkte ”om man ”gör” en tunnelbanestation så klarar man sig, säger Karin.

Trots att de ägnade åtskilliga timmar åt att utarbeta ett förslag till Bergshamra så lyckades de inte vinna. Men förslaget uppskattades såpass mycket att de fick göra utsmyckningen på Mörby centrums tunnelbanestation istället.

– Gösta kom på att man kunde belysa bergsväggarna och på så vis få fram abstrakta former, säger Karin.

Karin Ek. ”Efter 40 år tycker jag fortfarande det är bra gjort”, säger hon. Foto: Kevin Wedin

De placerade strålkastare vid bägge ändarna av perrongerna och betraktade skuggorna som bildades längs taket och väggarna.

– Vi ville utnyttja karaktären av rummet, att betraktarens position gör hur man upplever rummet, säger Gösta.

"Upplevs som ljust och luftigt"

Och visst kan det tyckas övermäktigt att två personer skulle ha målat allt? Självklart fick de hjälp. När arbetet påbörjades hade tågspåren ännu inte kommit på plats.

– Man behöver inte sätta epitet på vilken stil det är. Men jag har arbetat mycket med dialektik, att man varje person känner olika känslor. Här kan man se det som antites och syntes, där det vita är antitesen, säger Karin.

De rosa och gråa formerna är exakta skuggor utifrån placeringen av strålkastarna och det vita är det som en alltid ser.

– Människor skulle passera här dagligen och vi ville skapa något som upplevs som ljust och luftigt, säger Gösta.

Nöjda efter 40 år

Har man någon gång träffat en som har ett kreativt yrke, oavsett om det är med musik, konst eller arkitektur, så är det inte ovanligt att man hör en stor portion självkritik gällande sina åstadkommanden. Men idag, nästan 40 år efter att den första tunnelbanan avgått från Mörby centrum, är de bägge relativt belåtna med hur stationen idag ser ut.

– Jag kan fortfarande känna att det här är något jag står för och det är det ju inte alltid som man gör, säger Gösta.

– Det är bra välbehållet och det finns inget klotter. Det var en klarare nyans från början, men det ska vara lite patenterat och kanske inte gör så mycket att det är lite smutsigt vid spåren, tillägger Karin.

Gösta Wessel. Precis när du kommer det från tunnelbanan finns det en informationsskylt om stationen. Foto: ROLF ANDERSSON

Karin Ek

Ålder: 72

Bor: Södermalm

Gör: Målar i sin atilje hemma. Har, bland annat, gjort scenografier till fleratelt baletter runt hela Europa.

Favoritstationer: Östermalmstorg, Kungsträdgården

Gösta Wessel

Ålder: 72

Bor: Norrmalm

Gör: Är konstrådgivare hos SL

Exempel på andra utsmyckningar Gösta gjort: Golvet på södra stations pendeltågsstation och

Favoritstationer baserat på utseende: Odenplan, Östermalmstor och Bagarmossen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

En till sjukhus efter krock på E4

Nyheter Fyra bilar inblandade – polisen varnar för köer En person har förts till sjukhus i samband med en trafikolycka på E4 vid Arlanda där fyra bilar varit inblandade. Bärgningsarbete pågår fortfarande och enligt polisen är det risk för ihållande köer.onsdag 21/11 8:32

Avliden försvann efter miss på boende i Täby

Nyheter Anhöriga fick leta i två veckor Fördröjt dödsbevis och en kropp som fördes till fel destination, det gör att Ivo nu riktar kritik mot ett vård- och omsorgsboende i Täby.tisdag 20/11 10:56