Kaos. Efter att återvinningen vid Råcksta tunnelbana flyttade har skräp istället dumpats på Multrågatan. Per Jonsson, som bor i närheten, har tröttnat på att folk dumpar skräp hos dem.

Här dumpas skräpet – i grannarnas privata soptunnor

För ett par veckor sedan flyttades återvinningsstationen vid Råcksta t-bana 250 meter bort på Jämtlandsgatan mot Vällingby. Nu hamnar sopkaoset istället hos grannarna på Multrågatan.

  • Publicerad 11:48, 30 jan 2019

En grill, pizzakartonger, en halväten ananas och ett berg av påsar med oklart innehåll. Det går knappt att ta sig fram till behållarna där det är tänkt att de boende på Multrågatan, mittemot Råckstas tunnelbanestation, ska slänga sina hushållssopor.

– Vi har haft det här problemet till och från i flera år men det har blivit värre sedan de flyttade återvinningsstationen, säger Karin Lagerstedt, som bor på gatan.

Hon berättar att styrelsen i bostadsrättsföreningen är medvetna om problemet och har påtalat det för Stockholm stad – som då har reagerat.

– De har varit väldigt lyhörda och kommit och städat. Men problemet är att en halv dag senare börjar det fyllas på igen, säger Karin Lagerstedt.

Inga skyltar

Både hon och hennes granne Per Jonsson tror att en orsak till problemet är att folk inte vet vart den allmänna återvinningsstationen har flyttat och därför dumpar sitt skräp i deras privata sopkärl istället.

– I början satt det en A4-skylt uppe men den är borta nu. Varför har de inte skyltat upp ordentligt? säger Per Jonsson.

Stora problem vid återvinningen

Enligt Annika Ahlberg, regionchef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) som ansvarar för återvinningsstationen, ska de sätta upp nya skyltar.

– Vi satte upp skyltar när den flyttade men jag vet också att de där skyltarna lätt får ben och försvinner. Vi får sätta upp nya skyltar, säger hon.

Anledningen till flytten var stora problem med att folk dumpade saker som inte hör hemma vid återvinningsstationen. I samband med flytten sa Annika Ahlberg till StockholmDirekt att om det inte funkar på den nya platsen finns risken att återvinningsstationen helt försvinner från Råcksta.

Hur har det funkat på den nya platsen?

– Jag har inte hört något annat än att det funkar. Däremot har vi fått en del klagomål om att den ligger för långt bort. Men jag är glad så länge vi kan ha en återvinningsstation i Råcksta, för det är ingen självklarhet, säger Annika Ahlberg.

Hon berättar att FTI ansvarar för städningen på återvinningsstationens gamla plats en månad efter flytten, därefter är det markägaren – det vill säga stadens – ansvar.

Råckstaborna Karin Lagerstedt och Per Jonsson hoppas att folk skärper sig och slutar dumpa skräpet hos dem.

– Vår bostadsrättsförening har tidigare behövt gräva upp marken här och lägga ner nät för råttornas skull. Och nu blir de matade igen, säger Karin Lagerstedt.

Det är ingen vacker syn vid bostadsrättsföreningen sopkärl. Foto: Mikael Andersson

Stockholm Direkt