Irene Österberg 88 år, dansar till Dogge Doggelitos låt Vamos a bailar när äldrefestivalen invigdes i tisdags. Foto: Claudio Britos

Här får äldre dyka med hajar och dansa med Dogge

Den rivstartades av Dogge. Därefter har Skärholmens äldre haft ett fullspäckat schema med allt från drinkblandande och VR-glasögon till speeddejtande och veteranlopp. Vi hälsade på Skärholmens första äldrefestival.

  • Publicerad 11:56, 6 sep 2019

Foto: Claudio Britos

Inledde. Dogge Doggelito var huvudakten när Äldrefestivalen i Skärholmen invigdes – och han fick hela rummet att dansa. ”Det är alltid kul att spela på hemmaplan, jag vill visa min storhet och stolthet i att även äldre människor kan gunga till min musik”, säger han efter showen.

Foto: Claudio Britos

Virtuell realitet. Bredängsbon Eva Mårtensson passade på att färdas till rymden med VR-glasögon under äldrefestivalen. ”Jag har alltid velat testa det och det var jättehäftigt! Jag ska nog köpa mig ett par. Nästa gång ska jag nog testa att dyka med hajar också”, säger hon. ”Äldrefestivalen tycker jag är fantastiskt bra hittills, de har gjort ett jättejobb med att ordna olika aktiviteter – allt ifrån kyrkan till att blanda drinkar – det finns något för alla”.

Foto: Claudio Britos

Lär ut. Arbetsterapeuten Manella Aoger visade upp hur VR-glasögon fungerar. Hon brukar använda dem på stadsdelsförvaltningens aktivitetscenter för äldre för att locka till rörelse. ”De är speciellt uppskattade bland dem som kanske inte kan gå ut eller inte har råd att åka iväg. Med dem kan de åka till Afrika hemifrån”, säger hon.

Foto: Claudio Britos

Festar loss. Engla Högfeldt, Ann-Marie Schült och Anne Sörensen missade inte chansen att få lära sig göra whiskey sour och andra drinkar under festivalen. ”Det smakar för mycket whiskey! Så här kommer jag inte ihåg att det smakade sist... för 30 år sedan”, säger Anne. ”Haha nej, men minnet kan ju bli lite utspätt under den tiden”, påpekar Ann-Marie.

Foto: Claudio Britos

Behövs. ”Det är bra att de anordnar sånt här – tänk andra länder där pensionärer sätts på en rad med en sopptallrik i handen. Men man måste se till att vara aktiv själv också. Många pensionärer bara gömmer sig bakom sina persienner. Men man måste bestämma över sitt liv även om man är 80 år”, säger Engla Högfeldt.

Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Alla medel tillåtna. Veteranloppet var i år en del av Äldrefestivalen. Två kilometer där fötter, käppar, rullstolar och rollatorer alla är tillåtna. ”Det är kanonbra och livsnödvändigt att röra på sig. Det måste man om man vill se sina barnbarn ta studenten”, sa Elena Svensson (t.h.) som snabbt lade sig i täten.

Fullsatt. Varenda stol var full när Äldrefestivalen invigdes i tisdags. Första dagen var sammanlagt 200 personer med på aktiviteterna. Foto: Claudio Britos

Skärholmens första äldrefestival

Äldrefestivalen anordnas av Skärholmens stadsdelsförvaltning mellan den 3 och 7 september och är öppen för alla över 60 år.

Inspirationen kommer från den populära 127-festivalen som hålls för ungdomar på sommar- och vinterlovet.

Sammanlagt 200 personer deltog i aktiviteter under festivalens första dag.

Visa merVisa mindre