Samma plats, men nya hus. Så här ska det se ut vid Årstavägen år 2022. Foto: Micasa Fastigheter/MAF Arkitektkontor AB

Här får Årsta nytt äldreboende – det gamla rivs

Snart rivs Årsta vård- och omsorgsboende. Istället byggs ett helt nytt äldreboende med 72 lägenheter och ett aktivitetscenter för äldre.

  • Publicerad 14:29, 26 okt 2017

Stadens bostadsbolag Micasa Fastigheter AB tänker riva Årsta vård- och omsorgsboende, som ligger på Årstavägen 112. Boendet har blivit gammalt och slitet, istället planeras ett nytt, modernt boende för äldre med 72 små lägenheter och ett aktivitetscenter på samma plats. I anslutning byggs även 74 hyresrätter i form av seniorbostäder som söks via vanliga bostadskön och – en förskola med sex avdelningar. Husen blir fyra våningar höga och byggs runt en gemensam gård.  

Årstafältet får flera nya kvarter – i trä

"Många äldre känner sig ensamma"

Aktivitetscentret ska vara en plats där man kan mötas och göra olika saker tillsammans, och fika.

– Det behövs fler mötesplatser för äldre, delvis för att många känner sig ensamma. På det här aktivitetscentret kommer det gå att umgås med andra äldre och delta i en massa olika aktiviteter, säger Clara Lindblom, (V), äldre- och personalborgarråd i Stockholm.

Nyanlända lär sig svenska på äldreboendet: "De äldre har tid och tålamod"

Majoriteten planerar många nya bostäder för äldre över hela staden just nu, enligt Clara Lindblom, och det som ska byggas i Årsta är ett bra exempel på hur framtidens bostäder för äldre ska se ut, menar hon.

Får flytta till Högdalen

De som bor på Årsta vårdboende idag – där finns totalt 77 lägenheter – kommer att evakueras till Högdalens vårdboende under tiden det nya byggs, eller få hjälp att välja ett annat boende. De får med sig personalen.

Varför en förskola?

– Det finns helt enkelt behov av fler förskoleplatser i Årsta, så eftersom det fanns möjlighet att bygga här så gör man de. Verksamheterna kommer att ha separata gårdar, säger Ida Strid, pressekreterare hos stadens äldre- och personalborgarråd.

Årsta vård- och omsorgsboende drivs idag av Norlandia AB, vars avtal löper ut 1 januari 2019. Vilka som kommer att driva det nya boendet är inte bestämt. Det ska vara inflyttningsklart år 2022. Det gamla huset börjar rivas hösten 2019.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kaos i t-banan – då kör SL tomma bussar

Nyheter Passagerare nekas att kliva på SL har satt in förstärkningsbussar för att kompensera för strulet längs t-banans gröna linje. Men resenärerna är bara tillåtna att åka i ena riktningen. Istället för att släppa på folk väljer SL att...måndag 25/6 17:00

Nu får du grilla i Nackareservatet igen

Nyheter Fritt fram efter eldningsförbudet Eldningsförbudet i Söderorts populäraste naturreservat, hävs. Men inte överallt. Du får fortfarande inte grilla i naturen utan bara på två särskilda ställen.måndag 25/6 13:57