I lokalen finns det gott om utrymme för de med spring i benen – här jagar Elias Spiridopoulos Petersson lillasystern Fanny. Foto: Mikael Andersson

Här får barnen i Barkarby välja bus

Knattebio, Halloweendisco och bakning – sedan några månader tillbaka arrangerar en grupp föräldrar aktiviteter för barn i Barkarby. Tanken är att barn från olika områden ska få en plats att träffas och ha kul ihop.

  • Publicerad 15:35, 8 dec 2017

Julkulor och glitter hängs upp runtom i den nyrenoverade lokalen på bottenvåningen i Järfälla kyrkas församlingshem i Barkarby, till ljudet av en leksaksbil som flyger fram över golvet.

Sedan några månader tillbaka huserar Buskul i Barkarby här – ett initiativ från föräldrar som ville se fler roliga aktiviteter för barn i området.

– Många föräldrar här tyckte att det fanns ett behov av att mötas på kvällar och helger och hitta på saker för barnen, säger Maria Petersson som är initiativtagare.

Hon hade spanat in lokalen som stod tom, och efter att ha kontaktat kyrkoherden Krister Kappel och berättat om sin idé, nappade han och lät renovera lokalen.

Maria Petersson sitter i planeringsgruppen ihop med grannarna Sanne Eveby och Denise Leoneus. Alla aktiviteter är gratis, och tanken är att barn och barnfamiljer från hela Järfälla och Storstockholm ska kunna delta. Och hittills har aktiviteterna varit poppis.

– När vi hade Halloween-disco kom det ett 50-tal barn, som längst ända från Enskede, säger Sanna Eveby.

Astrid Lantz Wallin, Elias, Fanny och Alexander Spiridopoulos Petersson spanar in lekhörnans utbud. Foto: Mikael Andersson

Sanna Eveby och Maria Petersson är två av de föräldrar som drog igång Buskul i Barkarby. Foto: Mikael Andersson

Barnen håller i allsång och parkour

Några av vårens aktiviteter ska barnen själva stå för. Den 10-åriga sångfågeln Astrid Lantz Wallin ska till exempel hålla i allsång för yngre barn.

– Det där med allsången visste jag knappt om själv! Det var mammas idé, men jag har alltid gillat att sjunga. Det är lite nervöst inför allsången, men känns ändå bra, säger Astrid Lantz Wallin.

En annan 10-åring, Alexander Spiridopoulos Petersson, ska hålla i inomhusparkour.

– Jag ska lära barnen att hoppa från stolar, göra kullerbyttor och olika tricks, säger han.

Närmast på agendan står dock julpyssel som ska hållas andra advent. I mellandagarna blir det bio, och i februari internationell familjefest där alla får ta med en maträtt.

Maria Peterssons förhoppning är att Buskul i Barkarby ska föra människor samman.

– Jag växte upp i en familj med dålig ekonomi. För mig var en sån här plats viktig som barn, och jag vill ge det vidare. Det är viktigt att känna att man är del av ett sammanhang, säger hon.

Buskul i Barkarby

Vadå? Aktiviter för barn, som knattebio, bakning, allsång och programmering.

Var? I Järfälla kyrkas församlingshem, på Kyrkvägen 8 i Barkarby.

När? Gänget har ett schema med olika aktiviteter inför våren som finns i Facebook-gruppen Buskul i Barkarby. För vissa aktiviteter krävs föranmälan.

Kontakt: Är du förälder och vill engagera dig? Mejla Buskulibarkarby@gmail.com.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.