Här får barnen vår reporter att svettas

Tre till fyra morgnar i veckan höjs pulsen på Vasastans montessoriskola när eleverna öser på i ett träningsprogram som hjälper dem att orka hela skoldagen. Vi stack dit – och fick svettas.

  • Publicerad 16:40, 8 feb 2018

80 procent av maxpuls. Där ska man ligga under det drygt 20 minuter långa passet, berättar läraren Nina Lindh som är initiativtagare till pulspassen. Vid vårt besök inleder passet skoldagen för eleverna i årskurs tre och fyra.

Entusiasmen är det inget fel på hos deltagarna, när den första delen av passet drar igång. Glada rop och peppad stämning rakt igenom. Jag frågar om jag får vara med, och det går bra.

Det handlar om att springa i ring och mötas i snabba dueller av sten-sax-påse vid givna stationer. Den som vinner duellen springer till nästa station. Tempot är högt och jag, 29 år och otränad, får snabbt upp på pulsen på vad som känns som minst de där 80 procenten.

– Skynda dig, jag varvar dig snart, säger en av eleverna innan han passerar mig med raska steg. Som tröst får jag en high-five när vi möts längre fram där han stannat.

När vi pustar ut efter ungefär tio minuters springande byter jag några ord med Elise, Iris och Ebba, alla nio år gamla.

– Det här är väldigt roligt! Vi fick Nina som lärare när vi började trean och sedan dess kör vi pulspass jätteofta. Det är det bästa!, säger Elise.

Varför är det så roligt?

– Man får vara ute i friska luften. Vi körde i och för sig ett pass inomhus när det var dåligt väder, och det funkade också bra. Det känns skönt efteråt, säger Iris.

Pulspassen är inte bara till för att vara kul. Det finns en pedagogisk tanke bakom, att det är bra för syreupptagningen och hjärnan och att det därmed ökar koncentrationen och prestationen under resten av skoldagen. Läraren Nina Lindh förklarar.

– Det handlar om dopamin som frigörs. Det ger lust. Och seretoninet, som ger lugn. Redan 1999 publicerades forskning som såg sambandet mellan detta och inlärning. Det är lite konstigt att det inte används mer i dagens skola, säger hon.

Först med konceptet var en amerikansk skola i Chicago. Själv fick Nina Lindh inspiration till att testa det när hon gick en kurs och lärde sig om pulsträningsmetoden. Nu hoppas hon att fler skolor i Stockholm hänger på.

– Det gynnar alla barn. De som har lite mycket överskottsenergi blir till exempel mycket lugnare lektionen efter. Lärarna på skolan vill jättegärna ha klasserna ett sådant här pass, eftersom det alltid blir bra lektioner, säger hon.

– Det härligt en sådan här vinterdag att se alla rosiga kinder på barnen. Och dina också, förresten!

Vi i Vasastans reporter Johann och eleverna efter ett genomfört pulspass. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är stans hetaste studentkvarter

Nyheter ✓Bästa raggningsstället ✓Billigast käk ✓Sluga försäljningstricket Studentpalatset. Handels. Stadsbibblan. Är området runt Observatorielunden stans studenttätaste? Var raggar man, vad äter man, var laddar man datorn? Vi drog till kvarteret för att få studenternas...tisdag 22/5 20:00

Handlare sågar nya gågatan i SoFo

Nyheter Både butiker och grannar är kritiska till stojiga ölstråket En vecka efter att Skånegatan blivit gågata är kritiken hård från såväl handlare som boende i området. Och bilisterna, tja, de tycks inte bry sig alls.tisdag 22/5 19:45