Sushidebut. Peter och Jens Ersson öppnar sushirestaurang. Foto: Erssons/Mostphotos

Här får Bromma en helt ny sushirestaurang

När Erssons i Ålsten stängde för ombyggnad var det en fisk- och skaldjursrestaurang. Efter en tids uppehåll är den snart tillbaka – som en sushirestaurang.

  • Publicerad 16:33, 8 aug 2018

Ända sedan bröderna Jens och Peter Ersson tog över sin fars verksamhet för 14 år sedan har de sålt fisk och skaldjur. Under åren har de gått från en lokal i Fruängen till en saluhall och tre delikatessbutiker runt om i Stockholm. De är experter på smaker från havet, därför är kanske deras senaste sushisatsning i Ålsten en helt logisk breddning av verksamheten.

– Vi kommer ju från fiskvärlden. 1976 öppnade pappa en fiskaffär i Fruängen och innan det jobbade han på rökeri. Så familjen har jobbat med fisk i snart 50 år. Sushi känns som en naturlig förlängning av det, säger Peter Ersson.

Fått hjälp utifrån

Bröderna har själva inte jobbat med sushi innan, så de har tagit fram det nya konceptet tillsammans med erfaren personal från sushibranschen. Utgångspunkten kommer vara en klassisk sushi med en skandinavisk touch.

Restaurangen kommer heta Nō18 Sushi, efter Ålstensgatan 18 där restaurangen ligger. Tanken är att restaurangen och menyn ska återknyta till det lokala, bland annat med rätter döpta efter gator i närområdet. Till exempel kommer barnrätter döpas efter gator där det ligger dagis.

–  För de som bor här kommer det vara hög igenkänning, säger Peter Ersson.

Restaurangen väntas öppna i månadsskiftet augusti/september.

Sushi

Kommer ursprungligen från sydöstra Asien.

Ordet sushi kommer från japanskans ord för sur.

Serverades första gången i Sverige 1979 på restaurang Seikoen vid Tegelbacken i Stockholm.