Premiär. Teatern Tribunalen sätter upp ny föreställning i Bromma. Foto: Tribunalen

Här får Bromma en ny teaterscen – i en gammal panncentral

Teater Tribunalen har gjort politisk scenkonst på Hornsgatan i över 20 år. Nu flyttar de till en gammal panncentral i Bromma – med den nya föreställningen Den håriga apan.

  • Publicerad 16:25, 5 nov 2018

Teatern Tribunalen har huserat i den gamla biografen Lidos lokaler på Hornsgatan sedan 1995 och har således bjudit Stockholmspubliken på politisk scenkonst i över tjugo år. Men nu ska lokalerna på Söder genomgå en omfattande renovering.

Det har fört hela teatergruppen till Norra Ulvsunda i Bromma. Närmare bestämt en nedlagd panncentral.

Lokalen vi har haft i 23 år var tydligen i ett riktigt dåligt skick så just nu finns det inte ens något tak. Men nu har vi fått lokalen i Norra Ulvsunda och den är jättehäftig, en gammal industrilokal som inte är av det romantiska slaget utan väldigt rått, säger Henrik Dahl, konstnärlig ledare, Tribunalen.

De förvandlar Spångavillan till en teaterscen

Premiär

I samband med flytten drar de igång med premiären för föreställningen Den håriga apan av Eugene O´Neill, i regi av Malin Stenberg.

Det handlar om en knegare som jobbar i själva helvetet på en ångare över Atlanten. Han är stolt över det och skiter i veklingarna på övre däck. En dag kommer en rikemansdotter ner till nedre däck för att se hur de fattiga människorna jobbar och blir skräckslagen när hon möter mannen och utbrister att han är ett odjur. Det får honom att fundera över hur han blir sedd på och gör att han beger sig ut på en hämndjakt i de finare kvarteren av New York, berättar Henrik och tillägger:

– Det är en pjäs om rent klasshat. Det är rent raseri kan man säga. Så pjäsen gör sig väldigt bra i vår nya, lite råare lokal.

Trivs i Bromma

Föreställningen har premiär i den nya lokalen den 16 november klockan 19.

– Vi hoppas självklart att vår gamla publik hittar ut till Ulvsunda men framförallt hoppas vi på nya bekantskaper i Bromma. Vi spelar inte jättemånga gånger och har inte så många stolar så det gäller att passa på.

Tribunalen vet inte hur länge det blir kvar i Bromma, i nuläget beror allt på hur lång tid det tar att renovera de gamla lokalerna.

– Det vi har hört nu är att det ska vara färdigrenoverat någon gång i vår. Men troligtvis gör vi vårproduktionen i Bromma också. Vi trivs här, det har varit nyttigt med en nystart.