Byggjobb. Just nu inreder Marie Reinius och Eva Weinefalk sin crêperia inför öppnandet. Foto: Hege Hellström

Här får Danderyd en ny krog – med crêpes

Från finansbranschen till restaurangköket – det blir tvära kast när grannarna från Djursholm öppnar eget i Mörby centrum. Hjärtefrågan är att utbilda svenskar i att äta crêpes och galettes.

  • Publicerad 11:27, 14 aug 2019

Marie Reinius från Djursholm var sju år när hon fick lära sig steka pannkakor av sin mormor. Sedan dess har hon jobbat inom ekonomi och finans, och hållit sig till att äta på andras crêperior under Almedalsveckan.

Men år 2016 fick hon möjlighet att sälja crêpes i Båstad. En idé som nu följer med henne till hemmaplan i Danderyd. När grannen i Djursholm, Eva Weinefalk, sålt sitt headhuntingföretag kom de två överens om att bygga upp en crêperiekedja tillsammans.

Just nu pågår de sista förberedelserna för att restaurang Crepson ska slå upp portarna bredvid sushirestaurangen i Mörby centrum.

– Galettes och crêpes är inte så känt i Sverige som det är utomlands. Vi försöker lära svenskarna att det är väldigt gott och nyttigt att äta både till frukost, lunch och middag, säger Marie Reinius.

Veganska alternativ

På menyn finns galettes, alltså glutenfria bovetepannkakor som fylls med matigt innehåll, och crêpes som serveras med till exempel Nutella.

– Vi har mat som passar alla oavsett om man är vegan eller älskar kött. Vi har ett samarbete med Gustav Johansson som driver veganbloggen Jävligt gott. Han har gjort två av våra rätter, berättar Marie Reinius.

Hon menar att många crêperier vill vara franska med rutiga dukar.

– Men vi har ett internationellt omtag, så vi har fyllningar som pulled pork med koreansk smak och svensk skagenröra. Och även amerikanska pannkakor – den som vill får både lönnsirap, bacon och smör på, säger Marie Reinius.

Den nya restaurangen invigs den 24 augusti.

Stockholm Direkt