Här får Danderyd nytt kafé – och kontorslokaler

Danderydsbor har tidigare önskat att Berga gård ska bli ett kulturcentrum. Men nu förhandlar kommunen med en hyresgäst som planerar att ordna kafé och kontor.

  • Publicerad 12:05, 27 feb 2019

Förra året annonserade Skandiamäklarna efter en ny hyresgäst till 1700-talsgården Berga gård vid Danderyds kyrka. ”Kommunen tänker sig nu en hyresgäst med publik inriktning såsom kafé, utställning, handelsträdgård eller liknande. Ej bostad", skrev man i fjol.

Ett önskemål var att gården skulle bli till ett centrum för kultur. Men den hyresgäst som Djursholms AB, som äger gården, nu förhandlar med vill starta kafé och hyra ut kontor.

David Grind, vd för Djursholms AB, säger att bolaget gärna ser kultur i lokalerna.

– Vi har fått intresseanmälning från bland annat Danderyds konsthall. Men de som anmält intresse hade i princip inte råd att betala hyra. I och med att vi är ett bolag som måste vara affärsmässigt kan vi inte subventionera hyror, då går vi back, säger David Grind.

Han berättar att kultur- och fritidsförvaltningen skulle kunna stötta.

– Men de har inga medel, säger David Grind.

Orsaken till att det både blir kafé och kontor är enligt David Grind att huset är så otillgängligt.

– Gården är väldigt speciellt byggd, bland annat med halvtrappor. För kafé krävs tillgänglighetsanpassning. Vissa rum går inte att göra publika.

Bolaget hoppas få klart kontraktet under våren. Därefter måste man bland annat göra toaletterna tillgänglighetsanpassade och se över ventilation och kök.

– Huset är Q-märkt men vi ser inte att det yttre förändras. Man måste väga invändig renovering mot kulturintresset, men vi ser inte att det borde vara större problem, säger David Grind.

Han hoppas på att konsten ska kunna få plats i Berga gård ändå.

– Vi ser positivt på det men det måste vara i samröre med den som driver caféet. Det är svårt att hyra ut gården till flera olika hyresgäster, och svårt att styra för mycket som hyresvärd.

Berga gård

Berga har troligen funnits som gård sedan vikinga- och medeltid. 1572 fick Gustaf Banér gården. I 300 år hörde den till Djursholmsgodset.

Nuvarande manbyggnadens äldsta delar är från 1700-talet. Gården har byggts till i flera omgångar och renoverades på 60-talet.

I dag ägs gården av Danderyds kommun.

Man föll ut ur fönster på särskilt boende i Täby

Nyheter "En otäck händelse" En man bröt foten efter ett fall från ett fönster på ett särskilt boende i Täby. Nu har boendet gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.tisdag 21/5 16:51

Alexander från Danderyd ska snacka ledarskap med FN

Nyheter Vill påverka världen positivt 16-årige Alexander Westford från Danderyd ska åka till Washington för en internationell konferens om ledarskap. En av dem han ska träffa är FN:s generalsekreterare.tisdag 21/5 11:39
Stockholm Direkt