Agneta Malmqvist och Hjorthagsodlarna eftersöker fler som vill odla. Foto: Sacharias Källdén

Här får du chansen att odla på hemmaplan

Vanligtvis är Hjorthagsodlarnas lådor fullbokade vid den här tiden. Men i år har intresset varit svalare och för den som är snabb finns det fortfarande plats kvar.

  • Publicerad 17:00, 10 apr 2019

Även om det varit kylslaget på sistone börjar vi närma oss tiden då det är dags att peta ned frön i jorden. Föreningen Hjorthagsodlarna har tre platser där odlingsintresserade kan få ett eget utrymme att odla: Motalaparken, Älgpassgatan och Fågelhundsgatan. Redan på måndag delas lådor ut och senast den 1 juni ska alla odlingar vara igång.

Men den här våren är efterfrågan betydligt mindre än vanligt, trots att det inte kostar någonting att ha en låda på en av odlingsplatserna.

– I år är första gången som det inte är fulltecknat, konstaterar Agneta Malmqvist som flyttade till området 2013. Samma år placerade staden ut lådorna i kvarter som på den tiden inte rymde några grönskande inslag alls.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/sa-odlar-du-atbart-och-vackert-pa-balkongen/repscg!66iLhlFArVTAjrO7CPzVig/

Hennes man, Hans Malmqvist, minns hur de i början tvingades lotta ut lådorna eftersom det inte fanns så det räckte till alla.

– Men den här gången har vi inte nått ut på samma sätt som tidigare, vi skulle kanske behöva sätta upp en skylt, funderar han.

Sammanlagt har föreningen hand om ungefär hundra lådor fördelade på de tre odlingsplatserna. Många odlar grönsaker medan andra planterar blommor i pedagogiskt syfte för att visa barn eller barnbarn hur fröerna gror.

– Vi bodde i hus innan vi flyttade hit så det här är ett sätt att ändå kunna fortsätta odla. Jag brukar odla sallad och örter som jag äter där och då eller som jag torkar och fryser in. Det finns kanske en bonde i oss alla, filosoferar Agneta leende.

Här är Kungsholmens jätteodling – under jord

Någon ekonomisk vinning är dock inte att räkna med.

– Nej, men det är väldigt bra för den mentala hälsan och motverkar stress. Det finns också en gemenskap när vi träffas över vattenkannorna, förklarar Agneta som liksom de flesta av oss verkar längta efter varmare tider.

– Det är som en djungel när allting är i gång här. Ni skulle bara se hur det ser ut i augusti, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android 

Vill du odla?

Anmäl ditt intresse så snart som möjligt genom att mejla Hjorthagsodlarna@gmail.com 

Entusiaster. Hans och Agneta Malmqvist kollar in lådorna. Snart är det dags att byta jord. Foto: Sacharias Källdén