Många byggen kommer att stå klara i Botkyrka under 2019.

Här får du nya grannar – i år

500 bostäder, ett tenniscenter och en konsthall. I år kommer många stora byggprojekt att stå klara i Botkyrka.

  • Publicerad 14:49, 29 jan 2019

Byggbuller och stök från byggarbetare kommer snart vara utbytt mot prat, skratt och allt som hör vardagslivet till från de grannar som flyttar in i sexvåningshuset bakom Fittja centrum. Huset står i princip klart och i mars går de första flyttlassen till de totalt 64 hyresrätterna.

Hälften av lägenheterna släpps till bostadskön, de andra är öppna för alla att söka via Kungsvåningen.

Och i den inglasade bottenvåningen flyttar Botkyrka konsthall in i mars. Men först i maj slår den upp sina portar med en invigningsfest med karnevalstämning.

– Framför allt vill vi att den nya konsthallen ska vara en mötesplats där både Fittjabor och Botkyrkabor får utlopp för sin kreativitet, vågar prova nya saker och dela med sig av sina egna berättelse men också ta del av andras berättelser, säger Miriam Andersson-Blecher, konsthallschef.

Även Fittja bibliotek ska flytta in i det nya huset.

Hundratals nya grannar

Och en tunnelbanestation bort, på Albyberget, står 13 av 14 hus resta i det nya bostadsområdet Tingstorget. Nära 400 har flyttat in. Nu byggs det sista huset i den sista byggetappen ovanpå tunnelbanan. Totalt blir 300 lägenheter klara för inflytt i år.

– Innan sommaren blir det inflytt i cirka hundra av lägenheterna, efter sommaren och fram till oktober blir 200 lägenheter klara, säger Massoud Zolfaghari, projektchef på Titania.

Då öppnar också ett gym, en hamburgerrestaurang, bageri, frisör och en livs i området.

I Tullinge har hundratals unga mellan 18 och 25 år hittat nytt hem när 155 ungdomslägenheter som företaget Heba byggt på Solskensvägen nu är klara.

Tennis och mat i Tumba

Alla tennisälskare får glada nyheter i slutet av mars då den nya tennishallen i Tumba, med fyra tennisbanor och två padeltennisbanor, öppnar. I samma hus öppnar också ett 3500 kvadratmeter stort Coop och ett apotek.

Ett stenkast från Tumba, vid Uttrans sjukhus, växer nya bostadsområdet Sandstugan fram. Sedan byggstarten 2016 har 120 hyresrätter och 149 bostadsrätter byggts. I slutet av april väntas ytterligare 74 hyresrätter i två åtta våningar höga punkthus stå klara för inflytt i ett nytt kvarter.

Omstritt höghus klart

I Vårsta centrum står det nya landmärket, det omtvistade höghuset, på plats åtta år efter att planen först togs fram. Här byggs 65 bostadsrätter som får en svindlande utsikt över området.

– Vi har fyra osålda lägenheter kvar, inflyttningen blir i slutet av juni och början av juli. Det känns skönt att vi har lyckats med det här, säger centrumägaren Hurriyet Demirörs.

Rustas upp. Fittjahöjden bakom centrum ska förvandlas till Fittjas Central park. Foto: Arkivbild: Sara Ringström

Förvaltningschefen: ”2019 ser ut att bli ett bra år”

Ett år då flera större bostadsprojekt blir klara och många större planer kan komma loss. Så beskriver samhällsbyggnadsförvaltningens chef Carina Molin byggåret 2019. Men en viss inbromsning i konjunkturen märks av i Botkyrka.

– Vi tycker att 2019 ser ut att bli ett bra år, många planer kommer att antas. 2018 var det många mindre detaljplaner som vann laga kraft, i år är det större planer som kan komma loss. Enligt vår plan kommer det finnas
förutsättningar att bygga klart ungefär 800 bostäder, säger Carina Molin, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

I Fittja går planen på ett helt nytt bostadsområde med 800 bostäder vid moskén vidare. Den omstridda planen att bygga 550 bostäder i Tumba skog antogs under 2018 men är överklagad och därför oklart om och när bygget kan starta.

Vilka större projekt jobbar ni med i år?

– Vi jobbar med att ta fram större strukturplaner för flera områden, där vi tar helhetsgrepp om områdenas utveckling. Vi håller på att ta fram en strukturplan för centrala Tumba och ett planprogram för centrala Tullinge går ut på samråd under våren. Arbetet med en detaljplan för Södra Porten fortsätter också.

Är det något annat roligt som händer?

– Vi har flera parkupprustningar är på gång, i Fittja sätter vi igång med arbetet för att göra parken Fittjahöjden till en mötesplats i området och Poul Bjerres park i Vårsta och Storvretsparken ska också rustas upp.

”Ser inga problem”

Den politiska majoriteten har satt som mål att ta fram planer på 8 000 nya bostäder till och med 2024. Det kommer man troligtvis att klara, enligt Carina Molin.

– Som det ser ut nu så ser vi inga problem med att klara det. Redan vid utgången 2020 ska vi som det ser ut om allt går enligt plan ha 7200 bostäder i planer.

Märker ni att konjunkturen mattats av något?

– Vi kan märka att intresseförfrågningar från exploatörer och byggherrar har minskat lite. Vi är inte lika påringda och har mer av ett normalläge nu. Tidigare har det har varit ett jättehögt tryck hos oss och i hela regionen. Men vi märker inga större förändringar.