Inspelning. Meike Schalk, Per Ankersjö, Billy McCormac, Lorentz Tovatt (MP) i diskussion. Foto: Stadspodden

Här får ex-borgarrådet en verbal känga – i sin egen podcast

Redan i första avsnittet av hans nya podcast möter Per Ankersjö hårt motstånd och i nästa väntar ett specialsamtal om konflikten kring cykling.

  • Publicerad 19:24, 19 apr 2016

Sedan Södermalmsbon Per Ankersjö slutade som ledare för Centerpartiet i Stockholm hösten 2014 har han drivit egen kommunikationsbyrå och hållit en betydligt lägre profil jämfört med åren som stadsmiljöborgarråd.

Nu tar han ett kliv närmare debattens hetluft igen med den nya podcasten Stadspodden, som görs i samarbete med kollegerna på byrån A Beautiful Soup och som sponsras av NCC.

– Jag tycker inte att det finns någon jättebra arena för att debattera och samtala om hållbar stadsutveckling. Det finns arenor inom politiken, fastighetsbranschen och i forskningen men det är sällan de möts, säger han.

Får kritik av forskare

I första avsnittet diskuteras tactical urbanism, medborgardriven stadsutveckling, med Måns Herngren som står bakom pop up-parken Pallis på Södermalm, Miljöpartisten Lorentz Tovatt, Billy McCormac vd på Fastighetsägarna och Meike Schalk som forskar om urban utveckling på KTH.

Per Ankersjö får frän kritik från Meike Schalk för sin tidigare politiska kamp för mer gatuliv. Enligt Schalk har medborgardriven stadsutveckling inget som helst att göra med krogar eller fler uteserveringar. Det ska komma från medborgarna själva, säger hon.

Hur känns det att få en sådan känga i sin egen podcast?

– Jag bjuder på det. Det är bra om inte alla tycker likadant. I viss grad håller jag också med. Det är som Billy (McCormac) säger i samma avsnitt att vi i Sverige är vana vid att politiker och andra tar initiativet, säger Per Ankersjö.

Avsnitt helt om cykling

Avsnitt två bäddar för mer diskussion. Det ska helt handla om konflikten kring cykling. Bland gästerna återfinns Lars Strömgren från Cykelfrämjandet, författaren Lena E. Johansson och Stella Fare som tidigare varit cykelvänlig politiker i Stockholmspartiet och Folkpartiet.

– Vi ska jämföra konflikterna som finns i dag med dem som fanns när hon började bygga ut cykelinfrastrukturen på 90-talet. Vi har alltid bråkat om cyklingen, säger Per Ankersjö.

Ett nytt avsnitt per månad

Stadspodden finns på Itunes och Soundcloud och beskrivs närmare på Stadspodden.se

Mellan 2010 och 2014 var Per Ankersjö centerpartistiskt stadsmiljöborgarråd i Stockholm. Vid årsskiftet 2014/2015 slutade han som ledare för Centerpartiet i Stockholm för att starta kommunikationsbyrån A beautiful soup tillsammans med Lukas Forslund och Emelie Löthgren.

LÄS ÄVEN Per Ankersjö lämnar politiken och startar kommunikationsbyrå

Podcasten spelas in i Dome of Visions vid KTH.

Ett nytt avsnitt kommer en gång i månade. Nästa den 3 maj. Då med Lars Strömgren, ordförande i Cykelfrämjandet, Stella Fare, före detta borgarråd och cykelaktivist samt Lina E. Johansson, författare till den purfärska boken "Cykla! : Två hjul som förändrar världen” i panelen. 

Jingeln – vad är det för musik?

I och med podcasten återupptar Per Ankersjö också ett tidigare intresse: radio. Innan han klev in i Stockholmspolitiken i mitten av 00-talet var han DJ och programchef på radiostationen Vinyl 107. Hans fäbless för soulmusik hörs på vinjetten som utgörs av Trafic de Blues låt Steady B. Enligt Per Ankersjö inspirerat av vinjetten för tv-programmet The Late show med Stephen Colbert.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.